«Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο. ‘Εχεις ξεχάσει που ακριβώς θέλεις να πας. Όσα και αν έχω δανεικά πια δεν σου δίνω…..».Είναι μόδα να εκφράζονται τα μέσα ενημέρωσης με τραγούδια. ‘Ετσι,
είπα και εγώ να δω πως είναι να αποτυπώνεις μία πραγματική κατάσταση με
ένα στίχο. Μία εικόνα, χίλιες λέξεις. Πολλές φορές βέβαια μία εικόνα
χίλια φτυσίματα (Δες Πρώτο Θέμα). Ένας στίχος πόσες;
Επίσης, είναι σίγουρο ότι οι λέξεις αποκτούν νόημα όταν τις τοποθετείς σωστά και σχηματίζεις προτάσεις. Με υποκείμενο, αντικείμενο, ρήμα κλπ.
Η΄ μήπως όχι;
Ταξιδιάρα, ψυχή, δανεικά, Ελλάδα, ξέχασα, δύσκολο, μένω, ταξίδι, γυρίζω, πίσω, ζωή, μετανάστης, δημοκρατία, Αριστερός, Δεξιός, δημοσιογράφος, ελπίδα, μέλλον, οικονομία, νούμερα, άνθρωπος, Γιάννης Στουρνάρας, τράπεζες, σπίτι, έρωτας, φίλος, αγάπη, λεφτά, φεύγω. Κανένα νόημα;
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Της Αγριόγατας της αρέσει ο Ντίλαν (μουσικά). Παίζει συχνά Τρύπες στο Ζα Ζα Ζου bistrot. Όταν προχθές έβαλε το τραγούδι αυτό, τα βουητά και τα μεγάλα λόγια σίγησαν και κατάλαβε ότι οι στίχοι δεν είναι τυχαίοι. Ο ειρμός της σκέψης της, όμως, διεκόπη από τον Τύπο στο Cinco.
«Τα έμαθες;», λέει και συνεχίζει «Ο Γιάννης Στουρνάρας φεύγει από υπουργός. Μετά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα». Αποκλείεται σκέφτηκε και ρώτησε που θα πάει. «Οι φήμες λένε ότι θα τον τοποθετήσουν διοικητή στην Τράπεζα Ελλάδος, μετά τη λήξη της θητείας του Γιώργου Προβόπουλου», απάντησε.
«Ο,τι να’ναι» σκέφτηκε, καθώς χθες ο Mr Forex έλεγε ότι ο Αράπογλου προωθείται για τη συγκεκριμένη θέση, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Moodys…..
Α! Έχει λένε ο γιος του Αράπογλου ένα fund στην Αίγυπτο και κάτι ετοιμάζει… Θα αγοράσει κάτι στην Ελλάδα, λένε. Δεν ξέρω.
Εγώ πάντως “εμαθα από το Μούσι ότι κανείς δεν πάει πουθενά. Αλλά δεν πείστηκα. Το Μούσι μου φαίνεται ανήσυχο παρά το γεγονός ότι οι «έξω» ενδιαφέρονται για την αγορά της Ελλάδας.
Τα πηγαδάκια του εξωτερικού λένε ότι αυτό δεν ισχύει. Κοιτάνε, αλλά δεν αγγίζουν. Πάντως, το πρόβλημα δεν είναι το πρωτογενές πλεόνασμα ή οι μισθοί (που θέλουν να μειώσουν ακόμα 40%!). Τα καλά δημοσιονομικά νούμερα συμβάλλουν θετικά, αλλά οι ξένοι επενδυτές μισούν την Ελλάδα λόγω:
ασταθούς φορολογικού συστήματος, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της μεγάλης σύνδεσης των πολιτικών με τους Έλληνες επιχειρηματίες και το υψηλό κόστος ασφάλισης των εργαζομένων. Επίσης, το χαμηλό εισόδημα και η μεγάλη φορολόγηση έχει συρρικνώσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη. «Αν δεν γλείφεις κώλους δεν κάνεις δουλειές στην Ελλάδα». Αυτή είναι η φράση μεγάλου τραπεζίτη στη Ζυρίχη.
Επομένως, γιατί να έρθουν;
Δυστυχώς, αν δεν αλλάξουν όλα τα παραπάνω θα έρθουν, αλλά θα έρθουν επειδή θα έχουν πέσει τόσο οι μισθοί και οι αξίες των ακινήτων που θα συμφέρουμε…
Πίσω μου είναι τρεις γραβατωμένοι. Με τους δύο ήμασταν Λονδίνο. ‘Ακουγα πόσο ανήσυχοι είναι. «Τα τρίμηνα. Κάτι πρέπει να κάνουμε με τα τρίμηνα. Δύσκολα να πουληθεί αν τα νούμερα δεν είναι καλά», είπε ο ένας. Ο γαλανομάτης ήταν απαισιόδοξος: «Δεν βγαίνουν τα νούμερα. Δεν τα βλέπω καλά με την Τράπεζα. Μάλλον φεύγω».
Απορία: Η BlackRock θα αφήσει να δανείζουν οι τράπεζες πτωχευμένες επιχειρήσεις, με πλούσιους ιδιοκτήτες; Οι παραδοσιακές γραφομηχανές θα πάψουν να ακούγονται όπως κυκλοφορεί;
Πάντως, μία Κάθως πρέπει εταιρεία δεν θα είναι πια αυτό που λέει το όνομά της σε λίγο καιρό όπως πληροφορήθηκε η Αγριόγατα.
Εκεί θυμήθηκε τον Έλληνα Τραπεζίτη No1. Είχε πει στο Λονδίνο: Τα δύσκολα πέρασαν. Οι τράπεζες έχουν μπει σε ένα καλό δρόμο και η οικονομία. Οι κίνδυνοι υπάρχουν πάντα. Εγώ από έξω ήρθα Ελλάδα. Θα το έκανα αν δεν έβλεπα κάτι;
Εκείνη την ώρα μου ήρθε μία ερώτηση για τον γραβατωμένο με τα κίτρινα. «Εσύ είσαι που τριγυρνάς με τη λιμουζίνα;». Κοκάλωσε. «Πως σου ήρθε αυτό;» λέει νευριασμένα. Δεν του είπα ότι τον κάρφωσε ο Έλληνας Τραπεζίτης No1, ο οποίος μου είχε αναφέρει ότι «εγώ Αγριόγατα μετακινούμαι με ταξί ή με το αυτοκίνητό μου και στην οικονομική θέση. Εγώ, που είμαι νούμερο 1. Που έσωσα την Ελλάδα πριν λίγα χρόνια στο Eurogroup. ‘Ομως κάτι τραπεζίτες προκαλούν ακόμα και την πληρώνουμε όλοι μας».
Ο Έλληνας Τραπεζίτης No1 πάντως δεν θέλει να είναι πολιτικός ή να μπει στην κυβέρνηση. Εχει αρνηθεί προτάσεις.
Όλα αυτά μου θύμισαν τη Eurobank. Κάποιοι στο City λένε ότι είναι αισιόδοξοι για την πώληση της τράπεζας. Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά… όχι από έναν. Δηλαδή, δεν θα κατατεθεί ενδιαφέρον από έναν οργανισμό πχ Deutsche Bank, όπως ακούγεται. Θα φτιαχτεί κάτι. ‘Δες ΟΠΑΠ. ‘Αγνωστο από ποιους. Πάντως, μέχρι και η Emma Delta με δανεικά (ένα μέρος) θα αγοράσει τον Οργανισμό.
Και τώρα που είπα ΟΠΑΠ θυμήθηκα τον Τοξότη. Έλεγε: Η φυγή δεν είναι λύση.
Δεν είχε δίκιο τελικά. Αν βρεις το exit φεύγεις. ‘Ισως το έλεγε γιατί δεν ήξερε που να πάει. Είχε ξεχάσει που ακριβώς ήθελε να πάει. «Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο».
Για την Αγριόγατα σημασία δεν έχει να παίρνεις πάντα το σωστό δρόμο. Σημασία έχει να ξέρεις τον τελικό προορισμό.
Αν η χώρα αυτή θέλει να είναι για πάντα στο magic bus και να ζει με δανεικά, αν εμείς θέλουμε να κυβερνιόμαστε από φασίστες (είτε με τη βούλα είτε χωρίς), αν εμείς ανεχόμαστε την πληρωμένη πληροφόρηση (είτε προέρχεται από την Αριστερά, είτε από τη Δεξιά), αν οι νέοι πολιτικοί συνεχίσουν να είναι στον κόσμο τους, αν νομίζουμε ότι η Παιδεία δεν θα μας σώσει, τότε…..το πρωτογενές πλεόνασμα και η ανάπτυξη που θα έρθει κάποια στιγμή πάλι δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα, για να γυρίσουν οι ‘Ελληνες που εγκαταλείπουν κατά κύματα την χώρα. Ούτε οι γάτες, ούτε οι σκύλοι. Τα φίδια εδώ.
Εκτός Ελλάδας είναι όλα παράδεισος; Oχι, αλλά όπως το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα έτσι και τα όνειρα δεν έχουν. Εξάλλου, δεν υπάρχουν σύνορα.
ΥΓ 1 ‘Ισως η Ελλάδα που χτίζεται έξω (δυστυχώς) κάποια στιγμή να γυρίσει και να ανατρέψει
ΥΓ 2 Η φυγή όντως δεν είναι η λύση. Είναι, όμως, παυσίπονο τις περισσότερες φορές ΥΓ 3 Δεν έχει σημασία αν έφυγες, στο μυαλό δεν έφυγες ποτέ ΥΓ 4 Τα πρόσωπα μπορεί να αλλάζουν, αλλά η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα είναι ίδια γατάκια
THEPAPER
Γράφει η Αγριόγατα των Αγορών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου