Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΗΠΑ: Νεκρούς και καταστροφές άφησε πίσω του ο Αϊρίν



Τουλάχιστον 18 νεκρούς (20 σύμφωνα με το Reuters) και μεγάλες καταστροφές άφησε στο πέρασμά του ο κυκλώνας Αϊρίν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, όπου περίπου πέντε εκατομμύρια σπίτια και γραφεία έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Παρότι ο κυκλώνας δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στο κέντρο του Μανχάταν, οι κάτοικοι στα περίχωρα βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα εξαιτίας των διακοπών ρεύματος, των πλημμυρών και των εκατοντάδων δέντρων που έπεσαν στους δρόμους. «Πολλοί Αμερικάνοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φως, ή να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από τις πλημμύρες», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Το κόστος των ζημιών που άφησε πίσω του ο κυκλώνας στην ανατολική ακτή δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι δήλωσε στο NBC, πως υπολογίζει ότι θα χρειαστούν δισεκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.
Τη νύχτα που μας πέρασε ο Αϊρίν εξασθένησε ακόμη περισσότερο, πλήττοντας τις παράκτιες περιοχές του Καναδά με ανέμους έντασης 85 χιλιομέτρων ανά ώρα, και όπως έκανε γνωστό το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, περιγράφεται πλέον ως μετα-τροπική καταιγίδα.
Ισχυρές βροχοπτώσεις, που συνοδεύονταν από πολύ ισχυρούς ανέμους, έπληξαν τις παράκτιες περιοχές του Καναδά και το νοτιο-ανατολικό Κεμπέκ, όπου περίπου 200.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.
Η φετινή χρονιά επεφύλασσε τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα στην ιστορία των ΗΠΑ, με το συνολικό κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες, τους καύσωνες και τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν τη χώρα να φθάνει τα 35 δισ. δολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου