Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

O Παμπούκης και το «τρίο» Αlpha – Eurobank – Κατάρ


Η συγχώνευση της Eurobank με την Alpha Bank, αυτή τη φορά ανακοινώθηκε , οδηγώντας τον δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ανάκαμψη και δημιουργώντας έντονη κινητικότητα σε ολόκληρο τον ελληνικό τραπεζικό χώρο.
Κρίσιμη παράμετρος στην όλη εξέλιξη η συμμετοχή του Κατάρ στο συγχωνευμένο σχήμα , που μάλιστα δεν αρχίζει η εμπλοκή του από σήμερα, αλλά από...
μήνες πριν όταν χωρίς τυμπανοκρουσίες αποκτούσε το 5% της Alpha Bank. Φυσικά τώρα πλέον και εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συγχώνευσης, το Κατάρ θα έχει το 17% του νέου ομίλου έναντι του 4% της οικογένειας Κωστόπουλου και του 13% της οικογένειας Λάτση.
Ποιος από την πλευρά της πολιτικής και μάλιστα του κυβερνητικού στρατοπέδου, γνώριζε ακόμη και καλύτερα από τον πρωθυπουργό την τυχόν αυτή εξέλιξη, ως αρχική διέξοδο από την συνολική απαξίωση και την κατάρρευση της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, έχοντας μοχθήσει και υποθάλψει την όλη εξέλιξη, με απόλυτη μυστικότητα ;
Ένας μεγάλος απών , από το σημερινό κυβερνητικό σχήμα. Ο προ ολίγων ημερών παραιτηθείς, για λόγους αξιοπρέπειας και με αφορμή την μη συγκρότηση υπουργείου Ναυτιλίας, Κ. Χάρης Παμπούκης. Η πληροφορία προέρχεται από απολύτως έγκυρους τραπεζικούς κύκλους της Ελλάδος , που γνωρίζουν πολλά για το όλο deal, αλλά δημιουργεί και νέα δεδομένα για τους λόγους που αποχώρησε ο εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού , που είχε εμπλακεί από την προηγούμενη θέση τους στην κυβέρνηση στο «μέτωπο» των μεγάλων επενδύσεων, με έμφαση τις σχέσεις με το Κατάρ , για ένα πρόγραμμα επενδύσεων στην Ελλάδα ύψους 5 δις δολάρια, μέσα στο οποίο αναφερόταν και η αξιοποίηση του Ελληνικού.
Τα νέα αυτά δεδομένα φέρνουν σε «αθέατη» σύγκρουση τον πρώην πλέον υπουργό, με τον υπουργό Οικονομίας Ευ. Βενιζέλο, που σύμφωνα και πάλι με τραπεζικούς κύκλους ήταν και είναι υπέρ της κρατικοποίησης των τραπεζών και της υπαγωγής τους στο Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρά της διεθνοποίησης τους, για πολιτικούς και όχι μόνον λόγους.
Ανάλογου περιεχομένου , που δημοσιοποιούσε την προσέγγιση αυτή , ακόμη και την επόμενη μέρα που πλέον είχαν γίνει γνωστές οι διαβουλεύσεις για τη συγχώνευση , ήταν χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», που μιλούσε για τη σύγκρουση κυβέρνησης τραπεζιτών, ως προς την προοπτική κρατικοποίησης τους.
Στην ίδια κατεύθυνση με τον κ. Βενιζέλο κινείτο και ο προκάτοχός του , υπουργός Περιβάλλοντος πλέον Γ. Παπακωσταντίνου, επί εποχής του οποίου στη θέση του υπουργού Οικονομίας, είχε χαλάσει και ο «αρραβώνας» Εθνικής – Alpha Bank, όταν είχε γίνει η πολύ ευνοϊκή τότε πρόταση της Δοίκησης Ταμβακάκη , με την προτροπή Παπακωσταντίνου, προς την οικογένεια Κωστόπουλου και την ηγεσία της Alpha Bank και ο Γ. Κωστόπουλος είχε απαντήσει ότι η τράπεζα δεν κρατικοποιείται.
Σημειωτέον ότι το τελευταίο σαββατοκύριακο, όταν πλέον το μεγάλο deal , Alpha – Eurobank, θεωρείτο σχεδόν βέβαιο , ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου το πέρασε στην Καρδαμύλη της Μάνης, συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωσταντίνου και τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο. Ο Χ. Παμπούκης σε αντίθεση με αυτούς , υποστήριζε την διεθνοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και το σχήμα που προέκυψε σήμερα και ανακοινώθηκε το μεσημέρι.
Σήμερα εξάλλου ο κ. Σηφουνάκης , επίσης πρόσωπο που έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον πρωθυπουργό , θέλησε να «πετροβολήσει» τον κ. Παμπούκη και την άποψη του για το υπουργείο Ναυτιλίας, δηλώνοντας με νόημα ότι το Ναυτιλίας το θέλουν οι εφοπλιστές , γιατί έχουν συνηθίσει να έχουν «φιλιππινέζες» να του υπηρετούν. Μια μικρόψυχη δήλωση , για έναν υπουργό που έχει ήδη παραιτηθεί , την ημέρα που το deal που πίστευε ανακοινωνόταν και το κλίμα στο Χρηματιστήριο και το τραπεζικό τοπίο, σταθεροποιείτο     newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου