Θα παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με δίκαιη κατανομή των βαρών στους πολίτες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ
Αντιμέτωπη με το ΠΑΣΟΚ θα έρθει η κυβέρνηση στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να εξηγήσει όλες τις κορυφαίες επιλογές του κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να εμφανιστεί ως ηγέτης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όχι ως Πρωθυπουργός - κάτι που θα πράξει στη ΔΕΘ - με στόχο να επαναπροσεγγίσει σημαντικά τμήματα του κόμματος, που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί από τα οικονομικά μέτρα της.... κυβέρνησης.
Ως εκ τούτου, θα περιγράψει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και θα μιλήσει για δίκαιη κατανομή των βαρών στους πολίτες της χώρας.
Παράλληλα, πολλά κορυφαία στελέχη επισημαίνουν ότι η Συνδιάσκεψη για τα 37 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε αλλαγές. Ο Κώστας Σκανδαλίδης με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» προειδοποιεί ότι «το ΠΑΣΟΚ ή θα ξαναγεννηθεί ή θα το ξεπεράσει η Ιστορία» και ζητάει ιδεολογική ανασυγκρότηση του Κινήματος.
Παράλληλα, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ εκπέμπει το μήνυμα ότι «η Συνδιάσκεψη δεν θα είναι φιέστα», προειδοποιώντας ότι «εάν δεν μας δώσουν τον κατάλληλο χρόνο για να μιλήσουμε θα αποχωρήσουμε από την αίθουσα».
ΖΗΤΗΣΕ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ. Ο κ. Παπανδρέου έχει ζητήσει από κορυφαία στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης να του στείλουν σημειώματα με στόχο να συνθέσει μια ομιλία που θα επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αναφορά στις κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες μπορούν να τραβήξουν την Ελλάδα μπροστά, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι δεν ξεχνάει τις ρίζες του και τους δεσμούς του με τις αδύναμες κοινωνικές τάξεις.
Ουσιαστικά θα επιχειρήσει να απαντήσει και σε όσους διαχωρίζουν τους υπουργούς σε μεταρρυθμιστές και ισορροπιστές και θα τονίσει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ομογενοποιημένη πολιτική, που χρειάζεται και τη συνέχεια και την εξέλιξη.
Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν την πιθανότητα η ομιλία του κ. Παπανδρέου να εμπεριέχει και τις προτάσεις του για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην προοπτική των δημοψηφισμάτων.
Στο τραπέζι πάλι οι συνεργασίες
Η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα είναι καθοριστική για την κυβέρνηση καθώς από την ελαστικότητα που θα επιδείξει η τρόικα θα κριθεί κατά πόσο δίνεται στη χώρα μας η δυνατότητα να υλοποιήσει το πρόγραμμα χωρίς να επικρέμαται ο κίνδυνος να ληφθούν νέα μέτρα. Στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών και υπενθυμίζουν τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, που ζήτησε να προχωρήσουν οι αλλαγές. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε χθες πως «η τρόικα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχει μια εξαιρετικά δυσμενής συγκυρία στην Ελλάδα και να δει με ρεαλισμό αυτή την πραγματικότητα».
n Παρ' όλα αυτά, έντονες συζητήσεις ακόμη και στο κυβερνών κόμμα προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο οι δημόσιες παρεμβάσεις των Δημήτρη Ρέππα και Ανδρέα Λοβέρδου. Ο υπουργός Υγείας («Πρώτο θέμα») άφησε ανοιχτό το θέμα κυβέρνησης εθνικής ενότητας «γίνουν, δεν γίνουν εκλογές», ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αν και απέκλεισε τις εκλογές είπε («Real News») ότι δεν χρειάζονται εκλογές για να επιτευχθεί συνεργασία. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης, αποφεύγοντας να τροφοδοτήσουν τη σχετική συζήτηση.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου