Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ανασχεδιασμός της πολιτικής Σαμαρά στη ΔΕΘ

  
Ανασχεδιασμός της πολιτικής Σαμαρά στη ΔΕΘ
Στη διαχείριση μιας κατάστασης που, από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να οδηγηθεί εκτός ελέγχου, επιδίδονται στην Συγγρού.

Τα ηγετικά στελέχη πέριξ του Αντώνη Σαμαρά προσπαθούν να κατεβάσουν τους τόνους περί συναίνεσης, επιδιώκοντας αφ’ ενός να αποδυναμώσουν την κυβερνητική επιχειρηματολογία και αφ’ ετέρου να περιθωριοποιήσουν πολιτικά, στελέχη του λεγόμενου...
«μετριοπαθούς μπλοκ», που εμφανίζονται να συγχέουν σκοπίμως την «πολιτική συναίνεση» με τις «επιμέρους συμφωνίες».

Η παραφιλολογία περί συναίνεσης που, με αφορμή το νομοσχέδιο για την Παιδεία –και με τη βοήθεια των απαραίτητων διαρροών από το κυβερνητικό στρατόπεδο- έχει διογκωθεί τα τελευταία 24ωρα έχει αναγκάσει την Συγγρού να επιδοθεί σε επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις, προκειμένου να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

Αποκορύφωμα, η συνέντευξη Σαμαρά στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», στην οποία, σε πολλά σημεία αποσαφηνίζει τις θέσεις του –προσωπικές και κομματικές- λέγοντας «συναίνεση ή συνενοχή στο λάθος, δεν πρόκειται να δώσω».

Αν και η συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων στο θέμα της Παιδείας προσέδωσε πολιτικούς πόντους στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρονικά συνέπεσε με την προετοιμασία για την ΔΕΘ. Ως εκ τούτου, από την ΝΔ αναμένουν την προσπάθεια αξιοποίησης από πλευράς Γ. Παπανδρέου της σύμφωνης γνώμης της «γαλάζιας» παράταξης στο εν λόγω ν/σ, ώστε να καταδείξει ότι υπάρχουν ευρεία περιθώρια συναίνεσης την οποία ο Α. Σαμαράς αποκλείει, στοχεύοντας αποκλειστικά στη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας.

Η άποψη αυτή ενισχύεται τόσο από τις δηλώσεις στελεχών όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Κ. Χατζηδάκης, αλλά και από τις εκ δεξιών πιέσεις που δέχεται η ΝΔ από το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος επιμένει να διακηρύσσει την πατρότητα της πρότασης περί συμφωνίας των δύο κομμάτων –ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μή, πολιτικού και ιδεολογικού υπόβαθρου σε ενδεχόμενο σχετικό εγχείρημα- με τελικό αποτέλεσμα τη συγκυβέρνηση.
Υπό το πρίσμα αυτό, από το στενό περιβάλλον του Α. Σαμαρά αντιλαμβάνονται ως απαραίτητο τον
επανασχεδιασμό του πολιτικού στίγματος που θα επιχειρήσει να προσδιορίσει ο Πρόεδρος του κόμματος κατά την ομιλία του στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης. Κυρίως, λόγω του γεγονότος ότι η κοινή γνώμη θα πρέπει να πειστεί για δύο βασικά στοιχεία της πολιτικής στάσης Σαμαρά:
Πρώτον, ότι η επιλογή άρνησης στη λεγόμενη συναίνεση, αφορά στις πολιτικές εκείνες που ο Σαμαράς θεωρεί ότι οδηγούν σε αδιέξοδο για τη χώρα (αφορά κατά βάσιν στην οικονομία). Δεύτερον, ότι είναι αυτονόητη η σύμφωνη γνώμη της ΝΔ σε επιμέρους ζητήματα, τα οποία εκτιμάται ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ιδιαιτέρως δε όταν επί της ουσίας πρόκειται για μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ προς τις θέσεις της ΝΔ (όπως συνέβη στο θέμα της Παιδείας ή όπως πιθανολογείται να συμβεί και με άλλα νομοσχέδια, όπως π.χ. με τη ρύθμιση των αυθαιρέτ
ων)   newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου