Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΡΟΦΗ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΛΑΘΡΑΙΑ «Καπνός» 600 εκ. ευρώ φόροι από τα τσιγάρα

Το 1/3 της εγχώριας αγοράς των τσιγάρων "κάηκε" από τη βαριά φορολογία που επέβαλε το κράτος με σκοπό την είσπραξη εσόδων, που φέτος και μέχρι τα τέλη Αυγούστου έφθαναν το 1,9 δισ. ευρώ
Η κάμψη των πωλήσεων των τσιγάρων κατά 30% θα στερήσει από το Δημόσιο, φέτος, έσοδα περίπου 600 εκ. ευρώ
Η κάμψη των πωλήσεων των τσιγάρων κατά 30% θα στερήσει από το Δημόσιο, φέτος, έσοδα περίπου 600 εκ. ευρώ

Περίπου 600 εκατ. ευρώ θα χάσει φέτος ως έσοδα το υπουργείο Οικονομικών από την αγορά των τσιγάρων, λόγω της στροφής των καπνιστών στα λαθραία και της κάμψης των πωλήσεων που τους τελευταίους 20 μήνες ανέρχεται στο 30%. Δηλαδή, το 1/3 της εγχώριας αγοράς των τσιγάρων "κάηκε" από τη βαριά φορολογία που επέβαλε το κράτος με σκοπό την είσπραξη εσόδων.
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να συγκεντρώσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τη φορολογία των τσιγάρων τους επόμενους τέσσερις μήνες. Από τις αρχές του έτους μέχρι τα τέλη Αυγούστου τα έσοδα του κράτους έφθαναν το 1,9 δισ. ευρώ από τα τσιγάρα.
Ακατόρθωτο θεωρούν στελέχη της αγοράς να μπει στα ταμεία του κράτους ένα τέτοιο ποσό καθώς διαπιστώνουν ότι οι πωλήσεις τσιγάρων παραμένουν σε καθοδική τροχιά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "Εθνους", τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία των τσιγάρων την τριετία 2007?2009 σε ετήσια βάση έφθαναν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Στα 4 ευρώ
Το 2010, που η φορολογία των τσιγάρων άλλαξε έως και τέσσερις φορές, οδηγώντας την τιμή των ακριβών τσιγάρων στα 4 ευρώ από 3,2 ευρώ και στις υπόλοιπες κατηγορίες τσιγάρων από τα 2,20 στα 3 ευρώ, τα αποτελέσματα δεν ήταν θεαματικά για τα ταμεία του κράτους.
Η αύξηση των εσόδων του κράτους έφθασε τα 400 εκατ. ευρώ το 2010 και στο σύνολο του έτους τα 2,9 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. το 2009.
Τα αυξημένα έσοδα προήλθαν κυρίως από τις κινήσεις της καπνοβιομηχανίας και των πολυεθνικών εταιρειών που προχώρησαν σε αποθεματοποίηση προϊόντων.
Οι διοικήσεις των εταιρειών πριν από τις αλλαγές της φορολογίας επιδίωκαν να έχουν γεμάτες τις αποθήκες με προϊόντα αλλά με τις παλιές τιμές, έτσι ώστε τα δικά τους τσιγάρα να βρίσκονται στην αγορά σε πιο χαμηλές.
Με τις κινήσεις αυτές συγκρατούσαν την πτώση των πωλήσεων και ταυτόχρονα προπλήρωναν τους φόρους στο κράτος.
Υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας υποστηρίζει ότι για να εισπράξει το Δημόσιο τα προσδοκώμενα απο την αγορά τσιγάρων θα πρέπει να αυξηθεί ο πάγιος φόρος και να μειωθεί ο ελάχιστος φόρος.
Παράγοντες της αγοράς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αγορά των τσιγάρων βρίσκεται σε συμπληγάδες και κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας. Οι πωλήσεις πέφτουν με ρυθμούς 12% από τις αρχές του έτους, ενώ πέρυσι ξεπέρασαν το 20%.
Νίκος Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου