Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

"Ως εδώ!": Το παρασκήνιο της δραματικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα


"Ως εδώ!": Το παρασκήνιο της δραματικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα
Θα εφαρμόσουμε μέχρι κεραίας ό,τι έχουμε συμφωνήσει στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά ξεχάστε κάθε συζήτηση για νέα εισπρακτικά μέτρα. Αυτό ήταν το μήνυμα της κυβέρνησης - διά του κ. Βενιζέλου - προς την τρόικα τη νύχτα της Πέμπτης που οδήγησε στην προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων ενόψει της εκταμίευσης της 6ης δόσης των 109 δισ. ευρώ.
Στην κυβέρνηση επικαλούνται ως προς αυτό τόσο τη βαθιά ύφεση, στην οποία έχουν οδηγήσει την πραγματική οικονομία τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώς τώρα, όσο και την πολιτική αναγκαιότητα της σημερινής συγκυρίας καθώς η ελληνική κοινωνία δεν δείχνει διατεθειμένη να δεχθεί κι άλλες θυσίες.

Ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση της υπόθεσης είτε σε συμβούλιο κορυφής είτε στο Eurogroup, ενώ αποκλείει κατηγορηματικά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει μια γενικότερη τάση να συζητηθούν οι «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να καταστεί περισσότερο λειτουργική.
Κόκκινη γραμμή στην προοπτική λήψης νέων φορολογικών μέτρων τράβηξε χτες η κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι στη σημερινή συγκυρία κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, οικονομικά και πολιτικά. Οπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, μία τέτοια κίνηση θα βάθαινε ακόμη περισσότερο την ύφεση, αλλά θα εξουθένωνε και πολιτικά την κυβέρνηση, αφού η κοινωνία δεν αντέχει άλλες θυσίες μετά τις σκληρές περικοπές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε την απόλυτη αντίθεσή της στη λήψη νέων φορολογικών μέτρων διά στόματος του αντιπροέδρου της και υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου μετά και τη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Η στρατηγική της απόρριψης κάθε νέου φορολογικού μέτρου δεν είναι καινούργια - εδώ και μέρες ο κ. Βενιζέλος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν νοείται νέα, πιο σκληρή φορολογία σε μία χώρα η οποία έχει βυθισθεί στην ύφεση. Είναι μάλιστα μία στρατηγική που φαίνεται να έχει αποφασιστεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο μέσα στην κυβέρνηση - σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου - και έγινε απολύτως σαφής προς στην τρόικα καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της τελευταίας εβδομάδας.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Βενιζέλος κρατούσε ενήμερο τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο της διαπραγμάτευσης με τηλεφωνικές επαφές τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή, όταν ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν στο Παρίσι.
Η κυβέρνηση - λίγες ημέρες πριν από την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ όπου αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με έντονες, οργανωμένες διαμαρτυρίες για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί - θέλει να περάσει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε νέα χαράτσια. Κι ότι είναι μεν διατεθειμένη να ακολουθήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αλλά όχι να πάρει νέα μέτρα. «Σκληραίνουμε τη στάση μας γιατί και η κοινωνία έχει ανάγκη να ακούσει ότι δεν έρχονται νέα μέτρα αλλά και γιατί η ΝΔ επενδύει πολιτικά στην καταστροφολογία» έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.
Με αυτή της τη στάση η κυβέρνηση απαντά και στην κριτική της ΝΔ, η οποία παγίως κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι δεν ζητεί επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και ότι δέχεται αδιαμαρτύρητα φορολογικά μέτρα χωρίς να προβάλλει αντίσταση.

Στη συνέντευξή του ο κ. Βενιζέλος κράτησε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους αναφορικά με τη σχέση της κυβέρνησης με την τρόικα και την προοπτική των διαπραγματεύσεων, κάτι που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συμφωνήθηκε στη διάρκεια αλλεπάλληλων τηλεφωνικών επαφών που είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής με τον Πρωθυπουργό.

Η προσπάθεια να μην τροφοδοτηθεί κλίμα αποσταθεροποίησης και πανικού δεν είναι άσχετη με τη βούληση του Γιώργου Παπανδρέου να αποφύγει πάση θυσία τις εκλογές. Ο κ. Παπανδρέου έχει πει το τελευταίο διάστημα στους συνομιλητές του ότι οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα, τονίζοντας ότι ο μοναδικός τρόπος για ανάκαμψη βρίσκεται μέσα από τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας. Οι πληροφορίες που είδαν προχθές το βράδυ το φως της δημοσιότητας έκαναν αρχικώς ορισμένους ακόμη και εντός της κυβέρνησης να πιστέψουν ότι ενδεχομένως ο κ. Βενιζέλος θα ήθελε να τεντώσει το σκοινί για λόγους που ικανοποιούν σενάρια περί προσωπικής του επιθυμίας να γίνουν εκλογές.
Ωστόσο, από το περιεχόμενο της συνέντευξης που παραχώρησε δεν διαφάνηκε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, διεμήνυσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει αταλάντευτα τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ανώτερες κυβερνητικές πηγές, προτού δοθεί η συνέντευξη Βενιζέλου, έλεγαν ότι «χρειάζεται προσοχή», ενώ αργότερα τόνιζαν ότι οι διευκρινίσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ήταν επαρκέστατες.

Ως εκ τούτου, και με στόχο τη διατήρηση των χαμηλών τόνων, ο Πρωθυπουργός επιστρέφοντας από το Παρίσι στην Αθήνα κατευθύνθηκε αμέσως στο σπίτι του στο Καστρί αποφεύγοντας οποιαδήποτε κυβερνητική σύσκεψη και λέγοντας ότι επιθυμεί να ασχοληθεί αποκλειστικά με την ολοκλήρωση της ομιλίας του στην Εθνική Συνδιάσκεψη.
Πάντως παράγων της κυβέρνησης εξηγούσε χθες ότι η χώρα αναγκαστικά θα κινείται στον αστερισμό της αβεβαιότητας για τις επόμενες 45 ημέρες, καθώς γύρω στις 15-20 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο γύρω από τη νέα συμφωνία για τη βοήθεια προς τη χώρα μας, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει η υλοποίησή της.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου