Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Γενέθλια ΠΑΣΟΚ με νέο δόγμα αλλά και γκρίνιες


Γενέθλια ΠΑΣΟΚ με νέο δόγμα αλλά και γκρίνιες
Για επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ πάνω σε στέρεες βάσεις αναμένεται να μιλήσει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας ταυτόχρονα «να προχωρήσουν οι αλλαγές εδώ και τώρα».
Κηρύσσοντας την έναρξη της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος - 37 χρόνια μετά την ίδρυση του Κινήματος - ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επικεντρώσει την ομιλία του στις αξίες και στις αρχές του σύγχρονου κόμματος και θα επιχειρήσει να διαλύσει την εντύπωση ότι η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική δεν είναι συμβατή με τη σοσιαλδημοκρατία, κάτι που αποτελεί άλλωστε σημείο αιχμής στην κριτική που ασκείται από μεγάλο κομμάτι της βάσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να αποστασιοποιηθεί από την ιδιότητα του Πρωθυπουργού και θα φροντίσει να περάσει το μήνυμα ότι ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ως ηγέτης έχει τη βούληση να προχωρήσει σε μεγάλες τομές, να συγκρουστεί με συμφέροντα και να προωθήσει σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα ξεδιπλώσει τα χαρτιά του για τις κυοφορούμενες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ωστόσο θα περιγράψει τον κεντρικό άξονα των προθέσεών του αφήνοντας για την εμφάνισή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης την παρουσίαση του μεγάλου κορμού των αλλαγών. Αναμένεται πάντως να εξηγήσει στα μέλη του ΠΑΣΟΚ την αξία της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων που ενθαρρύνουν την δημοκρατική συμμετοχή και προωθούν μέσα από τις απαντήσεις τους σημαντικές αλλαγές για τις οποίες διψά η κοινωνία, αναδεικνύοντας παράλληλα νέες κοινωνικές ομάδες που ταυτίζονται γύρω από μεγάλα ζητήματα.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να επαναλάβει ότι το νέο μοντέλο του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί και την επαναπροσέγγιση με τις ρίζες του και την εξέλιξή του σε ένα κόμμα προσαρμοσμένο στις παρούσες συνθήκες. Ως εκ τούτου θα εκπέμψει και ένα ακόμη μήνυμα, ότι η πολιτική είναι μία και ομοιογενής, επομένως δεν πρέπει να μπαίνει ζήτημα διάκρισης σε μεταρρυθμιστές και συντηρητικούς εντός του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης.

Στην Ιπποκράτους πάντως εκτιμούν ότι η σημερινή Εθνική Συνδιάσκεψη δεν θα είναι απλώς μία πανηγυρική εκδήλωση για να γιορταστούν τα 37 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Ανώτατα κομματικά στελέχη γνωρίζουν ότι ένα κομμάτι του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ και επίσης μεγάλο τμήμα των συνδικαλιστών αντιμετωπίζουν τη Συνδιάσκεψη ως ένα βήμα διαμαρτυρίας. Μάλιστα ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος αναμένεται να πει ότι «η χώρα διαλύεται και δεν μένει τίποτα όρθιο και κάποιοι ζουν στον κόσμο τους».

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου