Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ρέντζι και Τσίπρας: Να μιλήσουμε για ανάπτυξη και όχι για λιτότητα

«Υπάρχουν οι συνθήκες για συνεννόηση και εξεύρεη κοινού τόπου μεταξύ της Ελλάδας με τους ευρωπαίκούς θεσμούς» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι μετά το πέρας της, μεταξύ τους, συνάντησης στην Ρώμη. «Η επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα στις ελληνικές
εκλογές έστειλε μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με τον φόβο», είπε ο Ρέντζι συμπληρώνοντας ότι «αυτό το μήνυμα προέρχεται από μια γενιά ανθρώπων οι οποίοι ζητούν περισσότερο ενδιαφέρον για όσους υποφέρουν από την κρίση» και τονίζοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διαβάσουμε το μήνυμα των εκλογών στην Ελλάδα». Ο Ιταλός πρωθυπουργός μίλησε επίσης για αναγκαιότητα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και στις δύο χώρες προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφθορά και για των δομικών αλλαγών. 
Στις δηλώσεις του, ο Μ. Ρέντζι υποστήριξε ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας είναι σχεδόν συνομήλικοι, με διαφορετικές εμπειρίες και πορεία και προερχόμενοι από διαφορετιές πολιτικές οικογένειες. Εντούτοις, όπως είπε εμπνέονται και οι δύο από τις ίδιες ιδέες και θέλουν να προσεγγίσουν τις νέες γενιές και να τις φέρουν κοντά στα δημόσια πράγματα. Προσέθεσε, επίσης, ότι από την επόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι μαζί του στα ευρωπαϊκά συμβούλα και ότι είναι ευτυχής που η Ρώμη είναι ο δεύτερος σταθμός στο εξωτερικό για τον νέο έλληνα πρωθυπουργό και που θα συνεργαστεί πλέον μαζί του σε μια σειρά από ζητήματα ασχέτως των διαφορών που μπορεί να υπάρχουν σε επιμέρους ζητήματα. 
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Ματέο Ρέντζι είπε ότι η στην Ελλάδα υπάρχει μια κατάσταση επείγουσας ανάγκης και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι τελικά τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν. Επίσης, δήλωσε ότι πλέον πρέπει στην Ευρώπη να μιλήσουμε όλοι για ανάπτυξη και όχι μόνο για λιτότητα συμπληρώνοντας, όμως, ότι υπάρχουν και κανόνες που θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Ο Ρέντζι πάντως απέφυγε να απαντήσει ευθέως ως προς το ποια είναι η γνώμη του για την πρόταση του Γ. Βαρουφάκη περί ανταλλαγής του χρέους με ομόλογα, δηλώνοντας ότι η πρόταση θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις.
Τέλος, υπό την μορφή αστείου, είπε ότι η εμφάνιση του κ. Τσίπρα στα δημόσια πράγματα της Ευρώπης θα τον βοηθήσει πιθανώς να πάψει να χαρακτηρίζεται ο ίδιος εντός Ιταλίας ως άνθρωπος της δεξιάς από την ιταλική αριστερά και στην ΕΕ ως «επικίνδυνος άνθρωπος της αριστεράς». 
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του που θα συνεισφέρει στο να προσδιοριστεί στην κλίμακα αριστεράς  - δεξιάς ο Μ. Ρέντζι, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θέλει χρόνο» για να ετοιμάσει το δικό της σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας κάνοντας λόγο επίσης για αναγκαίες σαρρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλά και για προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης στο να δόσει τέλος στα φαινόμενα πελατειακών σχέσεων στην χώρα. Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί διχασμοί και δεν υπάρχει λόγος για να δημιουργηθεί άλλος ένας ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της Αθήνας είναι να δημιουργήσει τη συμμαχία της λογικής. 
«Οι λαοί μας έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια. Εχει έρθει η στιγμή για μια αναγκαία στροφή στη Ευρώπη» τόνισε και προσέθεσε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα θα δουλέψει για να συμβάλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής». «Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πληρώσε η μεσαία τάξη και τα φτωχά στρώματα, διότι υπάρχει ακόμη ένα κράτος διαφθοράς και διαπλοκής, το οποίο θα το αλλάξουμε. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα» σημείωσε. Με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν τίποτε να φοβούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας επιμένοντας ότι στόχος είναι η εξεύρεση μιας αμοιβαίως επωφελούς λύσης και ότι η Αθήνα θα κάνει διάλογο με τους εταίρους της καταθέτοντας τις προτάσεις της και περιμένοντας τον αντίλογό τους. 
Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ματέο Ρέντσι πραγματοποιήθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι. Λίγη ώρα νωρίτερα, είχε γίνει στην ιταλική πρωτεύουσα και η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Ιταλό ομόλογό του, υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου