Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Πιθανή εκλογή προέδρου ΠΑΣΟΚ α λα... Ανδρέα

Η πρόταση για εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το Συνέδριο και όχι από την βάση όπως προβλέπει το καταστατικό κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ημέρες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εισηγούνται στον Ευ. Βενιζέλο την αλλαγή της διαδικασίας εκλογής της ηγεσίας του κόμματος
.
Ανοιχτό ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου εκλογής του Προέδρου επιστρέφοντας στην διαδικασία με την οποία εκλεγόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου εκλογής Προέδρου
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση ότι τελειώνει η θητεία του στο ερχόμενο συνέδριο είχε τονίσει στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο και του Π.Γ την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συμπεριφέρεται ως κόμμα του 45%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου εκλογής του Προέδρου επιστρέφοντας στην διαδικασία με την οποία εκλεγόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου δηλαδή από το σώμα των συνέδρων. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι οι εν δυνάμει υποψήφιοι Πρόεδροι του κόμματος θα πρέπει να διαμορφώσουν ευνοϊκούς συσχετισμούς δυνάμεων στο σώμα των συνέδρων όπου ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να έχει ισχυρή επιρροή μετά και την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από το κόμμα. Ολα τα ενδεχόμενα όμως παραμένουν ανοιχτά καθώς το ΠΑΣΟΚ αναζητεί τον βηματισμό του μετά την εκλογική διαδικασία όπου κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του. 
Πρώτα κομματικές διαδικασίες και μετά συνέδριο
Ο Ευ. Βενιζέλος με τις τοποθετήσεις του στις οποίες έκανε σαφές ότι θα είναι παρών και θα συμβάλλει στον καθορισμό της πολιτικής του κόμματος
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει στους βουλευτές και τα μέλη του κόμματος ότι θα προηγηθούν κομματικές διαδικασίες πριν από την διεξαγωγή του συνεδρίου και πως δεν θα γίνει πρώτα η εκλογή του Προέδρου και μετά το συνέδριο, όπως άφηνε να εννοηθεί ότι διεκδικούσε η Φ. Γεννηματά η οποία θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα ο Ευ. Βενιζέλος με τις τοποθετήσεις του στις οποίες έκανε σαφές ότι θα είναι παρών και θα συμβάλλει στον καθορισμό της πολιτικής του κόμματος, έχει θέσει το περίγραμμα των πολιτικών κινήσεων του κόμματος ανεξαρτήτως ηγεσίας ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στους ψηφοφόρους του Κινήματος και όχι σε αυτούς που διέσπασαν το κόμμα αναφερόμενος στον Γ. Παπανδρέου και στους συνεργάτες του. Με την κίνηση αυτή έστειλε μήνυμα προς τους υποψήφιους προέδρους να μην φλερτάρουν με την ιδέα μιας πιθανής επιστροφής του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ ή με την προοπτική επανένωσης των δύο χώρων τουλάχιστον όσο καιρό θα είναι παρών ο ίδιος στο κόμμα.
Ηταν ένα σαφέστατο μήνυμα προς την Φ. Γεννηματά που έχει διαμορφώσει ένα ενωτικό προφίλ και θα επιθυμούσε την επαναπροσέγγιση των δύο κομμάτων. 
Τα ονόματα στην κούρσα της διαδοχής
Μέχρι στιγμής για την κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ έχουν δηλώσει τυπικά ή ατύπως παρών η Φ. Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος οι οποίοι έχουν ταχθεί υπερ της εκλογής προέδρου από την βάση του κόμματος. Ο πρώην υπουργός Γ. Μανιάτης έχει κάνει αισθητή την παρουσία του με δημόσιες δηλώσεις αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει μέρος στην εκλογική διαδικασία διαδοχής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Από την νεότερη γενιά ξεχωρίζουν τα ονόματα του γραμματέα της ΚΠΕ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την στάση του ενώ ακούγεται και το όνομα του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Κυριάκου Πιερρακάκη που δέχεται πιέσεις από στελέχη και βουλευτές του κόμματος να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Ν. Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλη βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου να καταλήξουν σε μία υποψηφιότητα από την νέα γενιά στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Ευ. Βενιζέλος όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι θα προετοιμάσει το έδαφος προκειμένου ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι από τη γενιά των 30άρηδων ανταποκρινόμενος στο αίτημα για ανανέωση στο κόμμα.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου