Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Le Monde: «Επιφανειακή η εγκάρδια συνεννόηση Τσίπρα – Ολάντ»

Επιφανειακή χαρακτηρίζει την συνεννόηση που επετεύχθη μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Ανάμεσα στον Ολάντ και στον Τσίπρα, μια εγκάρδια συνεννόηση… μόνο στην επιφάνεια», γράφει σχολιάζοντας τη συνάντηση που
είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες στο Μέγαρο των Ηλυσίων, κάνοντας λόγο για φαινομενικά εγκάρδιες συνομιλίες.
Στην επιφάνεια, συμφωνούν, γράφει η Le Monde, παραθέτοντας δηλώσεις του κ. Τσίπρα από τη συνάντηση, σύμφωνα με τις οποίες, «η Γαλλία πρέπει να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική».
Το δημοσίευμα συνεχίζεται με την απάντηση του Ολάντ: «Ο διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της πρέπει να προχωρήσει, προκειμένου να βρεθεί μια συμφωνία».
Όμως, σύμφωνα με την Le Monde, οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Ολάντ και η συνάντησή τους, δεν προμηνύει τίποτα, αναφορικά το «παιχνίδι» που ίσως κληθεί να παίξει το Παρίσι τις επόμενες εβδομάδες, ανάμεσα σε Αθήνα, Βερολίνο και Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα λόγια του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας δείχνουν πως στην ευρωπαϊκή σκηνή, η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπει στον Φρανσουά Ολάντ να επανακαθορίσει την κατάσταση της Ένωσης, κάτι που είχε υποσχεθεί και προεκλογικά.
Όμως, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου των Ηλυσίων, στο θέμα της Ελλάδας, η Γαλλία δεν πρόκειται και δεν θέλει να πάρει τον ρόλο του διαμεσολαβητή της ΕΕ.
Σημειώνεται πως σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ανέφερε πως το Παρίσι πρόκειται να αναλάβει τον ρόλο του «γεφυροποιού» ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο.
Η εφημερίδα σημείωνε πως σε στενό συντονισμό με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, «το Παρίσι θα δώσει μαθήματα στην Ελλάδα για την τέχνη με την οποία ρυθμίζεται ο λεπτεπίλεπτος ευρωπαϊκός μηχανισμός», εξηγώντας πως η Μέρκελ δεν πρόκειται να δεχθεί ένα κούρεμα, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος «θα μεταφέρει το μήνυμα στους συνομιλητές του με διαφορετικό τρόπο, λιγότερο ωμά, πιο χαλαρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου