Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Επιστολή - παρέμβαση νέων στελεχών της ΝΔ στους τέσσειρις υποψηφίους προέδρους

Μια από τις αιτίες της μεγάλης κρίσης και του κινδύνου για τις δημοκρατίες είναι σήμερα το μονοπώλιο που ασκούν στα δημόσια πράγματα οι μηχανισμοί τους οποίους συγκροτούν οι κομματικοί στρατοί. Τα κόμματα, τα οποία σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία, αποτελούν μέρος της κρίσης.

Τα πολιτικά κόμματα όμως πρέπει να λειτουργούν δημοκρατικά και θεσμικά. Να εκπροσωπούν κοινωνικές τάξεις και στρώματα και φυσικά να πρωταγωνιστούν στην διαμόρφωση και τη διακίνηση ιδεών. Η δημοκρατία έχει πάντα ανάγκη από σοβαρά και ισχυρά κόμματα που λειτουργούν με ιδεολογικό προσανατολισμό, πολιτικό πρόγραμμα και εσωκομματική λειτουργία διαφανή και δημοκρατική.
Μάλιστα όταν ένα κόμμα είναι στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στην αξιωματική αντιπολίτευση, όσο καλύτερο λόγο και δράση έχει, τόσο αναγκάζει περισσότερο την Κυβέρνηση να πολιτεύεται σωστότερα.
Οι γενικεύσεις και η πόλωση είναι κακός σύμβουλος για την ενότητα και την προοπτική της Νέας Δημοκρατίας. Η κεντροδεξιά παράταξη οφείλει να γίνει ένας φορέας ανοιχτός, δημοκρατικός, συμμετοχικός, πέρα από το πνεύμα των κομματικών μηχανισμών, που μας δείχνουν, όπως θα έλεγε κι ο Χάγιεκ- τον «δρόμο προς την δουλεία», να στηριχθεί στην παράδοση για να προωθήσει την Αλλαγή.
Η Ελληνική κοινωνία, σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχει την ανάγκη ενός ισχυρού πολιτικού φορέα που θα διαχέει την εξωστρέφεια και την αισιοδοξία στη κοινωνία και θα διεκδικεί την υλοποίηση εκείνων των πραγματιστικών πολιτικών προτάσεων που θα βγάλουν τη χώρα από τη κρίση. Έχει ανάγκη από ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» με την κοινωνία.
Το σίγουρο είναι ότι κερδισμένη από την όλη διαδικασία εκλογής Προέδρου της ΝΔ πρέπει να βγει η κοινωνία. Χωρίς νέες ιδέες στην πολιτική, η χώρα είναι καταδικασμένη. Για αυτό και η πρωτοβουλία μας έχει στόχο να εκπέμψει ένα μήνυμα προβληματισμού. Επιδιώκουμε να συνδράμουμε στον δημόσιο διάλογο της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης.
Σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό περιβάλλον, ο χώρος της κοινής λογικής δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδιάφορος  προς την νέα διαμορφούμενη πραγματικότητα. Επιβάλλεται να γίνουν θεαματικά ανοίγματα και  τολμηρές υπερβάσεις και να επανιδρυθεί η κεντροδεξιά παράταξη με σύγχρονους όρους του 21ου αιώνα.
Η παράταξη του αστικού χώρου πρέπει να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα, γιατί το πολιτικό σύστημα πρέπει να λειτουργεί με ισορροπία. Άλλωστε η πλειονότητα των πολιτών έχει πειστεί για την υπεροχή του φιλελευθερισμού έναντι του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, αλλά κυρίως έναντι του λαϊκισμού.
Υπεροχή τόσο στο επίπεδο της οικονομίας που εγγυάται πλούτο και ευημερία, όσο και στο επίπεδο των θεσμών που εγγυάται τη δημοκρατία, τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στόχος μιας παράταξης του αστικού χώρου πρέπει να είναι όχι μόνο η ενδυνάμωση του δημόσιου τομέα αλλά και η ενίσχυση του ελεύθερου επαγγελματία, του μικρομεσαίου επιχειρηματία, του νέου που θέλει να επενδύσει χρόνο, χρήμα και ενέργεια στον ιδιωτικό τομέα.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να δώσουμε προτεραιότητα στο πολίτη, όχι στο κομματικό κράτος. Στόχος είναι μιαανοιχτή κοινωνία, μια κοινωνία ενεργών πολιτών που νοιάζεται για τον καθένα από τους ανθρώπους που τη συνθέτουν.
Κέντρο του κόσμου μας δεν είναι ένας απρόσωπος κομματικός μηχανισμός, αλλά οι άνθρωποι.Άνθρωποι ελεύθεροι, που ανεμπόδιστα οραματίζονται, επιλέγουν, αποφασίζουν και δημιουργούν. Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει στον οποιοδήποτε αρχηγό της κεντροδεξιάς παράταξης.
Η Δημοκρατία δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από τη διαδικασία που εγγυάται τηνπολιτική ισότητα για κάθε μέλος μιας κοινωνίας ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα ή τα πιστεύω καθενός - εφόσον αυτά δεν αντιβαίνουν τους ελάχιστους όρους πολιτειακής και όχι πολιτισμικής συνύπαρξης.
Γι’ αυτό ευθύνη  των ενεργών πολιτών είναι να δώσουν συνολικά στην κοινωνία τον νέο αέρα και την ελπιδοφόρα προοπτική που έχουμε ανάγκη όλοι εμείς.
ΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ
ΑΛΜΠΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΒΑΜΒΙΝΗΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΒΑΡΚΟΥΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΑΪΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΑΛΑΝΟΣ ΜΑΡΙΟΣ
ΓΑΡΕΔΑΚΗ ΕΥΗ
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΑΒΕΤΣΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΕΦΗ
ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΚΑΤΣΙΚΟΝΟΥΡΗ ΕΥΓΕΝΙΑ
ΚΑΦΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΟΚΟΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΚΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΡΙΤΣΙΔΗΜΑ ΕΛΕΝΗ
ΛΑΦΑΖΑΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΥ ΘΕΩΝΗ
ΜΑΓΚΑΦΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΠΑΡΔΑΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΜΠΑΡΣΟΥΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΜΠΙΡΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΝΤΑΒΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΑΝΤΑΖΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ
ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΠΑΠΠΑ ΜΑΤΙΝΑ
ΠΟΛΙΤΗΣ Π. ΣΠΥΡΟΣ
ΡΕΤΣΙΑΝΗΣ ΘΩΜΑΣ
ΡΙΖΟΥ ΒΙΚΥ
ΣΑΡΛΙΚΙΩΤΗΣ ΘΩΜΑΣ
ΣΥΡΜΑΛΗ ΕΛΕΝΗ
ΦΟΡΤΩΜΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΦΥΤΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου