Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ανάσα μέχρι την επόμενη Παρασκευή



Σε μια άνευ προηγουμένου, τουλάχιστον για τα δεδομένα των τελευταίων ετών, θετική έκπληξη εξελίχθηκε το eurogroup που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής και τελικά την επισκίασε. 

Ο Ε.Βενιζέλος αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή της συνάντησης στις Βρυξέλλες, δεχόμενος τα εγκωμιαστικά σχόλια των μέχρι πρότινος “σκληρών του ευρώ” για τον τρόπο που τις τελευταίες δύο εβδομάδες χειρίστηκε την ελληνική υπόθεση εντός και εκτός Αθηνών.

Η υπογραφή μάλιστα των προσυμβάσεων για την εκταμίευση των κεφαλαίων που υποστηρίζουν την διαδικασία του PSI, έφτασε ως κατακλείδα μιας συνεδρίασης, που άρχισε με την έντονη ανησυχία για τις τράπεζες και τα CDS’s και κατέληξε σε μια πρωτάκουστη θετική εισήγηση των στελεχών της τρόικας που για πρώτη φορά αποδείκνυε με δράσεις και στοιχεία ότι “η Ελλάδα μπορεί”. Ο Β.Σόιμπλε, η Γ.Ουρπιλάινεν, ο Γ.Κ.Ντε Γιάχερ και η Μ.Φέκτερ κατέληξαν να συγχαίρουν τον Ε.Βενιζέλο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την νομοθέτηση των λεγόμενων prior actions (100 στον αριθμό, όπως αποκάλυψε ο υπουργός) και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι πλέον το πρόγραμμα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από ότι αποτυχίας - φράση που υιοθέτησε και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ. 

“Τα πράγματα στην Ελλάδα τελικά δεν είναι και τόσο άσχημα”, έκρινε η Αυστριακή υπουργός οικονομικών Μ.Φέκτερ, που ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν όρθωνε τοίχους ανάμεσα στη χώρα και τη οικονομική βοήθεια. Η ικανοποίηση ήταν διάχυτη στο κοινό ανακοινωθέν του eurogroup, ενώ και οι Μπαρόζο και Βαν Ρόμπεη είχαν την ευκαιρία να “πουλήσουν” το καλό νέο στην προσπάθειά τους να αλλάξουν την επικοινωνιακή εικόνα της ΕΕ και του ευρώ.

Ο Χ.Βαν Ρόμπεη, που σήμερα αποδέχθηκε την ανανέωση τη θητείας του εξέφρασε δημόσια “την ικανοποίηση των εταίρων της ευρωζώνης για τις θετικές εξελίξεις σχετικά με το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας με στόχο τη βιωσιμότητα της οικονομίας”. Είπε ότι “οι ελληνικές αρχές έλαβαν αποφασιστικά μέτρα σε εσωτερικό επίπεδο, τήρησαν τις δεσμεύσεις τους κι αυτό το χαιρετίζουμε!” Προσέθεσε μάλιστα ότι “οι εταίροι πλέον στηρίζουν την Ελλάδα και η Κομισιον από την πλευρά της θα ακολουθήσει με την παροχή της σχετικής τεχνικής βοήθειας”.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαιρέτισε και αυτός τη στήριξη των προσπαθειών της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι “το ζητούμενο είναι σήμερα να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις με την επίδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά μας στη χώρα αυτή”.

Στην πράξη, και με βάση τα κείμενα που υπεγράφησαν αυτό σημαίνει ότι: στη βάση της θετικής εφαρμογής των πρότερων δράσεων από την ελληνική κυβέρνηση το Eurogroup σήμερα εξουσιοδότησε τον EFSF να εκδώσει τις κεφαλαιακές εγγυήσεις (γνωρίζουμε ότι είναι 35 δισ. ευρώ) για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ όσο διαρκεί η αξιολόγηση της επιλεκτικής χρεωκοπίας για την Ελλάδα. Το ποσό αυτό δεν αποτελεί δάνειο και θα επιστραφεί από την ΕΚΤ όταν πάψει να υφίσταται η ανάγκη του.

Όσον αφορά την εκταμίευση των 30 δισ. ευρώ για την ανταλλαγή των ομολόγων, των 5.5 δισ. ευρώ που προβλέπεται να πάνε σε δεδουλευμένους τόκους και των 23 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών παραπέμπει την τελική απόφαση για μετά την ολοκλήρωση της προσφοράς για το PSI με πιθανότερη ημερομηνία την 12η Μαρτίου, οπότε και συνεδριάζει το eurogroup και πάλι. Σε εκείνη τη συνεδρίαση θα γίνει και η υπογραφή για τα υπόλοιπα περίπου 40δις από το πακέτο, που θα πάνε σε βάθος τριετίας σε πληρωμή χρεολυσίων και φέτος εσωτερικών υποχρεώσεων του κράτους. Ανοίγει συνεπώς παράθυρο το δημόσιο να πληρώσει τρέχουσες υποχρεώσεις εργολάβων, προμηθευτών και συνεργατών του, αλλά και στις εφορίες να καταβάλει την περίφημη επιστροφή, δίνοντας μια σημαντική ώθηση στο τέλμα της πραγματική οικονομίας. 

Τα θετικά νέα ασφαλώς σκιάζει η αβεβαιότητα για το ποσοστό συμμετοχής στο PSI, κάτι που θα κριθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Την επόμενη δε Παρασκευή οι 17 υπουργοί θα συνεδριάσουν και πάλι τηλεφωνικά για να αποτιμήσουν τα δεδομένα της συμμετοχής και να δώσουν εντολές για τα περαιτέρω.

Παρότι ο καθορισμός του ποσοστού συμμετοχής απαιτεί μαντικές ικανότητες, Γιούνκερ και Βενιζέλος “πουλάνε” πολύ αποτελεσματικά το πακέτο τονίζοντας σε ταυτόσημες ανακοινώσεις ότι η ελληνική προσφορά και αξιόλογή είναι και ισορροπημένη και εν τέλει δεν θα υπάρξει ποτέ καμία καλύτερη. Ο δε Έλληνας υπουργός τόνισε με νόημα ότι, οι επενδυτές ξέρουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, άρα μπορούν να κρίνουν τι τους συμφέρει. Με μια συμμετοχή από 75% ως 90% η υπόθεση PSI κλείνει αισίως και ο Ε.Βενιζέλος συνδέει προνομιακά το όνομά του με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και με την ελάφρυνση του βάρους που κουβαλάει διαχρονικά ο πολίτης. Αν όχι τότε όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες μας περιμένει άλλη μια περίοδος κόλασης (all hell'll brake lose)...




real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου