Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

«Σημαία» ανάπτυξης από Παπανδρέου-Σαμαρά



ΜΕ ενιαία γραμμή –αν και με διαφοροποιημένη στόχευση– υπέρ της προτεραιότητας που πρέπει να δοθεί στην ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, παράλληλα με τους στόχους της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, εμφανίστηκαν ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς στις Βρυξέλλες, και στις συνεδριάσεις Ευρωσοσιαλιστών και ΕΛΚ αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκαν χθες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Σαμαράς είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Ζοζέφ Ντολ, καθώς και με τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ. Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι επανέλαβε στους Ευρωπαίους ηγέτες «την ανάγκη: Πρώτον, να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει και ήδη ψηφίσαμε κα, δεύτερον, να λάβουμε άμεσα μέτρα για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας. Γιατί χωρίς ανάκαμψη ούτε οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν ούτε το χρέος θα καταστεί βιώσιμο» όπως είπε. «Η Ελλάδα πρέπει να βαδίσει στην οδό της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των δομικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο προέχει και ο παράγοντας “ανάπτυξη”», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. "Η Ελλάδα θα πετύχει", τόνισε ο κ. Σαμαράς, που υπογράμμισε ότι η κρίση που βιώνει η χώρα «δεν είναι απλώς οικονομική, καθώς δοκιμάζονται, με πρωτοφανή σκληρότητα, οι πολίτες και απειλείται η κοινωνική συνοχή».

 

Πρωτοβουλίες κατά της ύφεσης

Ο πρόεδρος της ΝΔ συζήτησε με τους Ευρωπαίους εταίρους συγκεκριμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που προτείνει να ενεργοποιηθούν άμεσα με στόχο να περιορισθεί η ύφεση και να μειωθεί η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων. Ειδικότερα ο κ. Σαμαράς πρότεινε:

§         Να ενεργοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ.

§         Να αξιοποιηθούν οι πόροι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

§         Να δημιουργηθεί μια Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

§         Να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχυθούν οι εξαγωγές.

§         Να απεμπλακούν τα μεγάλα έργα υποδομής.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ανάγκη αντιστροφής του αρνητικού κλίματος το ταχύτερο δυνατόν, «ώστε να περάσουμε, από τον φόβο για τα χειρότερα, στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην αποκατάσταση της ψυχολογίας της αγοράς. Και –πιστέψτε με– το 50% της αγοράς είναι η ψυχολογία». Διαψεύδοντας τις διαρροές που ήθελαν κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες να αξιοποίησαν τις συναντήσεις με τον κ. Σαμαρά προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις για παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου και του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ στο τέλος των δηλώσεών του υποστήριξε ότι την ελπίδα για σταθεροποίηση της οικονομίας θα ξαναφέρουν στους Έλληνες «οι εκλογές που έρχονται!».

 

Πράσινη ατζέντα

"Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη και πανευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη, για την ανάπτυξη που θα δώσει θέσεις εργασίας στη νεολαία μας, αλλά επίσης και για την ανάπτυξη που βασίζεται στην ποιότητα και όχι στην ανισότητα", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. "Γίνεται πλέον αντιληπτό στη συντηρητική Ευρώπη ότι δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση μόνο με μέτρα λιτότητας", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος χρησιμοποιώντας, όπως είπε, τις λέξεις "δημοσιονομική υπευθυνότητα" και όχι "δημοσιονομική λιτότητα", ανέφερε ότι "δημοσιονομική υπευθυνότητα σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε τα του οίκου μας σε τάξη, όπως και κάνουμε στην Ελλάδα".

"Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε με βάση τους μισθούς τις αναδυόμενες αγορές. Μπορούμε όμως να τις ανταγωνιστούμε με βάση την ποιότητα των προϊόντων μας", συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας πως "αυτό σημαίνει επένδυση στον άνθρωπο, στην παιδεία, στην καινοτομία, σε μεγάλα έργα υποδομής που θα ενώσουν την Ευρώπη", όπως επίσης και "κοινή αγορά στις μεταφορές, στην ευρυζωνικότητα, στα πράσινα ενεργειακά δίκτυα, σε μια πράσινη οικονομία" που θα καταστήσει την Ευρώπη ανταγωνιστική.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επισήμανε πως "έχει προχωρήσει σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" και με το νέο πολύ σημαντικό πακέτο αλλαγών και την ευρωπαϊκή υποστήριξη "θα περάσουμε σε μια πολύ πιο σταθερή κατάσταση".

Η Ελλάδα μπορεί πλέον να επενδύει "στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, σε μια ανταγωνιστική οικονομία που θα βασίζεται στην ποιότητα, στην ποιότητα των γεωργικών της προϊόντων, στην πράσινη ενέργεια, στην υψηλή ποιότητα του τουρισμού της, στη ναυτιλία, στην αλιεία, στις υπηρεσίες της", συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε λέγοντας πως "αυτό είναι το είδος της στρατηγικής που χρειαζόμαστε, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη". 



express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου