Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Το 80% των πολιτών πλήρωσε το φόρο εισοδήματος Πέρα από κάθε προσδοκία κινήθηκαν τα φορολογικά έσοδα τον προηγούμενο μήνα




Το 80% των πολιτών πλήρωσε το φόρο εισοδήματος



 
 

Πέρα από κάθε προσδοκία κινήθηκαν τα φορολογικά έσοδα τον προηγούμενο μήνα και αυτό διότι πολύ μεγάλος αριθμός φορολογουμένων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφορίας και πλήρωσαν την περασμένη Παρασκευή 1,7 δισ. ευρώ φόρος εισοδήματος.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν ικανό για να αλλάξει σε θετικό το αρνητικό πρόσημο που βρίσκεται μπροστά από το ποσοστό μεταβολής των εσόδων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο αφού

η μείωση που καταγράφεται είναι 0,5%. Αυτό διότι η ύφεση αλλά και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή όπως προκύπτει από στοιχεία του ΣΔΟΕ έχουν πλήξει τον
βασικότερο πυλώνα των εσόδων που δεν είναι άλλος από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Επίσης ισχυρό πλήγμα έχουν δεχθεί και τα τελωνειακά εσοδα που και αυτά είναι μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι.

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία των εφοριών, τα φορολογικά έσοδα από την πληρωμή του φόρου εισοδήματος είναι αυξημένα τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα κατά 85%. Αυτό διότι στις 31 Αυγούστου κλήθηκαν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος (εφάπαξ ή σε δόσεις) περίπου 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Όμως μία ματιά στα τελωνειακά έσοδα δείχνει την πραγματική εικόνα της οικονομίας που δεν είναι άλλη από τη βαθιά ύφεση που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο μήνα τα τελωνειακά εσοδα παρουσίασαν μείωση κατά 9% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, το σύνολο των εν λόγω εσόδων παρουσίασαν μείωση κατά 7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Και ο ΦΠΑ των τελωνείων εμφανίζει σημαντική μείωση κατά 6% (καπνικών και πετρελαιοειδών) και κατά 18% στα αλκοολούχα ποτά.

Σημειώνεται ότι το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου το σύνολο των φορολογικών εσόδων (εφοριών, τελωνείων κτλ.) είχαν μείωση 1,5% έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 4,3%.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για το γεγονός ότι από το σύνολο των φόρων που θα μπορούσαν να είχαν εισπραχθεί την περασμένη Παρασκευή αν είχαν πάει 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι να πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους, η εφορία εισέπραξε περίπου το 40%, ποσοστό πολύ υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από 9 στους 10 φορολογούμενους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους φόρους σε 7 μηνιαίες δόσεις.

Ετσι, σε σύνολο 4,4 δισ. ευρώ εισπραττόμενων φόρων, στα ταμεία του κράτους εισέρευσαν την περασμένη Παρασκευή περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία περίπου 690.000 είναι οι φορολογούμενοι που επέλεξαν να εξοφλήσουν την εφορία σε 7 δόσεις, περίπου 550.000 - 600.000 πλήρωσαν όλο το ποσό εφάπαξ και περίπου 450.000 (το 20% επί του συνόλου) δεν πλήρωσαν καθόλου. Οι υπόλοιποι (περίπου 450.000) πλήρωσαν ένα μέρος της δόσης και όχι ολόκληρο το ποσό. Τέλος, 500 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν στην εφορία μέσω πιστωτικής κάρτας για να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι την έκπτωση της εφάπαξ καταβολής και να πληρώσουν το ποσό σε άτοκες δόσεις. 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου