Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Δόγμα Ντράγκι




Απογειώθηκαν οι διεθνείς αγορές μετά τις ανακοινώσεις του κεντρικού τραπεζίτη περί αγοράς κρατικών ομολόγων των χωρών μελών της Ευρωζώνης που έχουν πρόβλημα χρέους, στη δευτερογενή αγορά, χωρίς μάλιστα να υφίσταται πλαφόν αλλά υπό συγκεκριμένους όρους.

Η πρωτοφανής αυτή κίνηση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνδυασμό με το σχόλιο του Μάριο Ντράγκι ότι «το ευρώ δεν είναι αναστρέψιμο», συνέβαλε στην διαμόρφωση ενός νέου σκηνικού στις χρηματαγορές.


Αμέσως τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και των Παρισίων αντέδρασαν με ράλι ανόδου, ενώ με σαφείς τάσεις ανόδου άρχισε η διαπραγμάτευση των μετοχών στην Νέα Υόρκη και τον NASDAQ.

Γύρω στις 19:30 ώρα Ελλάδος ο χρηματιστηριακός δείκτης στην αγορά της Γερμανίας άγγιξε το +3% ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC έφθανε το +3,2%.

Ο Μάριο Ντράγκι ήταν απολύτως σαφής σχετικά με την νεοεφαρμοζόμενη πολιτική από την ΕΚΤ.

«Βρισκόμαστε απολύτως εντός του πλαισίου των εντολών που καθορίζουν την λειτουργία του θεσμού», είπε με έμφαση ο κεντρικός τραπεζίτης, κοιτάζοντας με νόημα εκείνους που έχουν αντιπαρατεθεί στις αποφάσεις του, με κύριο εκπρόσωπο αυτής της τάσης τον πρόεδρο της Bundesbank.

Άλλωστε και ο Επίτροπος Όλι Ρεν έσπευσε να διαβεβαιώσει πως οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζες εμπίπτουν στο πεδίο εντολής της.

Τι είναι το «δόγμα Ντράγκι»

Το σημαντικότερο στοιχείο του προγράμματος είναι οι προϋποθέσεις (conditionality) που συνοδεύουν τις επενδύσεις στους τίτλους ενός μέλους της ευρωζώνης από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι κάθε κράτος που θα δέχεται βοήθεια θα πρέπει να υπάγεται σε ένα πλήρες ή προσωρινό πρόγραμμα βοήθειας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης (EFSF και ESM), με «επιζητούμενη» συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επιπλέον, το εκάστοτε πρόγραμμα προσαρμογής πιθανότατα θα συνοδεύεται από αγορές ομόλογων στην πρωτογενή αγορά από τους μηχανισμούς.

«Η συνδυασμένη αγορά ομολόγων στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά χρέους αποσκοπεί στην μείωση του υπέρογκου κόστους δανεισμού που αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη της ευρωζώνης, ανάμεσά τους η Ιταλία και η Ισπανία, γεγονός που καθιστά πολύ ακριβή την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους τους, καθιστώντας το μη βιώσιμο».

Παράλληλα, σε μία εξέλιξη που ενδιαφέρει την περίπτωση της Ελλάδας, ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε πως ακόμα και κράτη που έχουν ήδη υπαχθεί σε προγράμματα διάσωσης, θα μπορούν να λάβουν βοήθεια στη δευτερογενή αγορά από την ΕΚΤ, εφόσον μπορέσουν να επιστρέψουν στις αγορές.

Σημειώνεται παράλληλα πως η Ευρωτράπεζα δεν θα απολαμβάνει τον τίτλο του προτιμώμενου πιστωτή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι εξίσου ευάλωτη σε τυχόν «κούρεμα» του ομολογιακού χρέους κάποιου μέλους της νομισματικής ένωσης με κάθε άλλο ιδιώτη επενδυτή. Η κίνηση αυτή πιθανότητα αποσκοπεί στο να τονώσει την πίστη των επενδυτών στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Σχόλιο της Κριστίν Λαγκάρντ για τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρετίζει τις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Χαιρετίζουμε θερμά το νέο πλαίσιο παρέμβασης της ΕΚΤ», αναφέρει σε δήλωσή της, για τις Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές (ΟΜΤ) στις αγορές κρατικών ομολόγων χωρών που δέχονται υποστήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία βοήθειας (ΕΤΧΣ και ΕΜΣ), σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά προγράμματα προσαρμογής τους και την εφαρμογή των σχετικών διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί εντός των ορίων της αποστολής του», τονίζει χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Ταμείου.

Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η «αποφασιστική εφαρμογή» του νέου προγράμματος παρέμβασης θα βοηθήσει στη διόρθωση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, καθώς και στην υποστήριξη των προσπαθειών των χωρών μελών να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση με λογικό κόστος και για σταθερή μακροοικονομική προσαρμογή.

Τέλος, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνει ότι βλέπει τη δράση της ΕΚΤ ως ένα «σημαντικό βήμα» προς την ενίσχυση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Κλείσιμο ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να υποδέχονται θερμά το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών υπό όρους, αλλά και τα θετικά για την αγορά εργασίας στοιχεία από τις ΗΠΑ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπισήμως με άνοδο 2,2% στις 1.103,36 μονάδες. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης, που κατέχουν μεγάλο μέρος κρατικού χρέους της περιοχής, ενισχύθηκαν κατά 5,6%.

Η αντίδραση της Bundesbank

Eκπρόσωπος της Bundesbank ανέφερε πως ο Γ. Βάιντμαν «επανέλαβε στις τελευταίες συζητήσεις την επανειλημμένα εκφρασμένη αρνητική του στάση σε ό,τι αφορά τις αγορές κρατικών ομολόγων από το ευρωσύστημα».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε σύμφωνα με το Reuters o εκπρόσωπος, κινείται «υπερβολικά κοντά σε χρηματοδότηση κυβερνήσεων μέσω του νομισματικού πιεστηρίου. Η νομισματική πολιτική κινδυνεύει να γίνει εξάρτημα της δημοσιονομικής πολιτικής».

«Οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητά της να διασφαλίσει τη νομισματική σταθερότητα στην Ευρώπη» συνέχισε, προσθέτοντας: «Εάν το αποφασισθέν πρόγραμμα έχει ως αποτέλεσμα να παραπεμφθούν στις καλένδες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, θα υπονομευτεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη απέναντι στους πολιτικούς για να λύσουν την κρίση».

«Τέτοια αμοιβαιοποίηση κινδύνου επιβάλλει νομιμοποίηση από τα δημοκρατικά εκλεγμένα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις» καταλήγει η ανακοίνωση. 

zougla 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου