Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

HΠΑ και Κίνα συμφωνούν ότι... διαφωνούν στα πάντα



HΠΑ και Κίνα συμφωνούν ότι... διαφωνούν στα πάντα
Πλήρης διάσταση απόψεων διαπιστώνεται στις θέσεις της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τις συνομιλίες της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον και την κινεζική πολιτική ηγεσία στο Πεκίνο, με την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές να είναι κάτι παραπάνω από έντονη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γιάνγκ Τσιετσί (φωτό) εξέφρασαν τη βούληση των δύο κρατών για συνεργασία, όμως αυτό έγινε μόνο για τα μάτια του κόσμου, αφού λίγο νωρίτερα το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει σε αυστηρό τόνο την Ουάσινγκτον να μην εμπλακεί στη διαμάχη με την Ιαπωνία στα «κοχλάζοντα» ύδατα της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας.
 
Λίγο αργότερα, στη διάρκεια της συνάντησης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό, Γουέν Τζιαμπάο, η κινεζική πλευρά διεμήνυσε σε αυστηρό τόνο ότι η Ουάσινγκτον «θα πρέπει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Κίνας, την εδαφική της ακεραιότητα, καθώς και τα εθνικά της συμφέροντα».
 
Η περιοδεία της Χίλαρι Κλίντον στη νοτιοανατολική Ασία και σε νησιωτικές περιοχές του Ειρηνικού είχε ως κύριο στόχο να πείσει την Κίνα να κρατήσει ηπιότερη στάση στην προάσπιση των συμφερόντων της στις θαλάσσιες περιοχές. Θα πρέπει να σημειώσουμε πάντως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αμερικανικές προθέσεις, ότι οι θαλάσσιες αυτές περιοχές είναι πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου.
 
Οι διαφωνίες των δύο πλευρών δεν σταματούν στην κόντρα Κίνας-Ιαπωνίας αλλά στην αντιμετώπιση του συριακού ζητήματος, όπως και στη στάση απέναντι στο Ιράν. Το Πεκίνο ανήκει στο άτυπο μπλοκ Ρωσίας, Ιράν, Συρίας, απέναντι από αυτό της Ουάσινγκτον, του Ισραήλ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Οι ΗΠΑ είναι πυρ και μανία με την Κίνα (όπως και με τη Ρωσία) αφού μπλοκάρουν με βέτο στον ΟΗΕ πιο αποτελεσματικές κυρώσεις εις βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Κίνα θεωρεί ότι η λύση στο συριακό ζήτημα θα πρέπει να επέλθει μέσω διαπραγματεύσεων και όχι μέσω εξωτερικής επέμβασης.
 
Το δημοσίευμα της νοτιοκορεατικής αγγλόφωνης εφημερίδας «Korea Joongang Daily» με τίτλο «ΗΠΑ-Κίνα όπως Αθήνα-Σπάρτη», τα λέει όλα. Η ισχυρή Κίνα δεν έχει καμία διάθεση να δώσει δικαιώματα στις ΗΠΑ να «αλωνίσουν» στην περιοχή επιρροής της όπως και να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά της.
newpost


Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου