Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Πολιτικό γαϊτανάκι πιέσεων για τα μέτρα Ενόχληση κυβερνητικών παραγόντων για τη στάση Βενιζέλου


Πολιτικό γαϊτανάκι πιέσεων για τα μέτρα





 
 
Πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ακούγεται στο Μέγαρο Μαξίμου από συνεργάτες του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, ότι «στο ΠαΣοΚ δεν έχουν καταλάβει το μήνυμα της κάλπης» και απορούν με την πίεση που ασκεί με τον τρόπο, όπως λένε, ο κ. Ευ. Βενιζέλος.
«Προφανώς υπάρχει κυβέρνηση τριών εταίρων, αλλά Πρωθυπουργός είναι ο Σαμαράς» λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, εκφράζοντας απορίες για τον τρόπο που κινείται ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ που τους εξέπληξε για μια ακόμη φορά ζητώντας την άμεση διεξαγωγή σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα γίνει πιθανότατα προς τα μέσα ή τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα συνομιλητές του Πρωθυπουργού δεν κατανόησαν και τη δημοσιοποίηση της ενόχλησης του κ. Βενιζέλου επειδή δεν ενημερώθηκε άμεσα από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφανγκ Σόιμπλε.
Το επιχείρημα της προετοιμασίας ενόψει της άφιξης της τρόικας, αλλά και των εξελίξεων που πυκνώνουν, έθεσε ο κ. Βενιζέλος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΠαΣοΚ. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν θέλησαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά και απέφυγαν να υψώσουν τους τόνους.
Όμως στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με δημοσιογράφους, η ενόχληση των κυβερνητικών παραγόντων ήταν εμφανής, ενώ κυριαρχούσε το επιχείρημα πως σύσκεψη πολιτικών αρχηγών συγκαλείται μόνο για λόγους στρατηγικής και όχι για ζητήματα καθημερινής διακυβέρνησης.
Και αυτό διότι, δεν επιθυμούν να εμφανίζεται κυρίως ο κ. Βενιζέλος ως ο αρχηγός που καθορίζει σε καταλυτικό βαθμό το κυβερνητικό έργο, αλλά και δεν θέλουν να περάσει η εικόνα στην κοινή γνώμη ότι ο κ. Σαμαράς συνδιοικεί με τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους, τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κ. Φ. Κουβέλη.
«Κατανοούμε τους λόγους των κινήσεών του» λένε απλά κυβερνητικά στελέχη και αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό έδαφος, ενώ με έμφαση τονίζουν πως ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, έχοντας και την εμπειρία του υπουργού Οικονομικών, κατανοεί πλήρως το πώς κινείται η τρόικα, αλλά και τα περιορισμένα περιθώρια κινήσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση.
Ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνήσει στον Πρωθυπουργό το μεσημέρι της Τετάρτης και του έθεσε το ζήτημα της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα των επαφών του κ. Στουρνάρα, ενώ ζήτησε να γίνει και συνάντηση πολιτικών αρχηγών, για να του απαντήσει ο κ. Σαμαράς πως ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει και αυτόν και τον κ. Κουβέλη, όπως και έγινε.
Για το θέμα του καθορισμού της σύσκεψης, δεν δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός, καθώς θέλει πρώτα να ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών του, αύριο Παρασκευή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και την προσεχή Τρίτη με τον  επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη Φρανφκούρτη, ενώ στο ενδιάμεσο, το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της τρόικας, τον Πολ Τόμσεν, τον Κλάους Μαζούχ και τον Ματίας Μορς.
Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, επιθυμεί πριν συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς να έχει ο ίδιος πλήρη εικόνα για τις εξελίξεις με βάσει και τις επαφές του και αμέσως μετά και, πάντως πριν την οριστικοποίηση και παρουσίαση των μέτρων, θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Εξάλλου, όπως έλεγε, ανώτερη κυβερνητική πηγή, ποτέ ο κ. Σαμαράς δεν συνάντησε τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη, πριν από τις επαφές του, με την Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου