Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης κάνουν το σπίτι τους γραφείο

Δυσκολεύει η επαγγελματική αποκατάσταση στο χώρο της δικηγορίας στη Θεσσαλονίκη, έτσι αρκετοί νομικοί αναγκάζονται να μεταφέρουν
την επαγγελματική τους στέγη στο σπίτι τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πάνω από τους μισούς δικηγόρους της πόλης δεν ξεπέρασαν τις πέντε παραστάσεις πέρσι στα δικαστήρια. «Κυριολεκτικά πένεται ο κλάδος μας. Το 55% των μελών μας έχει μέχρι και
πέντε παραστάσεις, κυρίως αφορούν διαταγές πληρωμής», τονίζει στον «Α» ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Νίκος Βαλεργάκης.
Την κατηφόρα έχουν πάρει και οι δίκες. Αυτές υπολογίζεται ότι έχουν μειωθεί στο 1/3 λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου. «Ο κόσμος δεν αντέχει οικονομικά. Υπάρχουν περιπτώσεις πελατών όπου ακόμη και για πέντε χιλιάρικα προτιμούν να τα χάσουν παρά να πληρώσουν δικηγόρο και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη», προσθέτει. 
Οπως εξηγεί ο Νίκος Βαλεργάκης, εδώ και μια διετία αρκετοί πελάτες έχουν κηρύξει στάση πληρωμών. Τα φέσια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο ενώ πολλαπλασιάζονται και πολλές υποθέσεις που είτε δεν προχωρούν είτε εγκαταλείπονται, επειδή οι πελάτες δεν πληρώνουν.
Την ίδια ώρα, αρκετοί νέοι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής δε δοκιμάζουν καθόλου τη μάχιμη δικηγορία και ακολουθούν άλλες δρόμους. Κοσμοσυρροή παρατηρείται στα φροντιστήρια προετοιμασίας για τους διαγωνισμούς δικαστών και συμβολαιογράφων. Την τελευταία διετία έχει αυξηθεί κατά 25% ο αριθμός των σπουδαστών στα φροντιστήρια για τους διαγωνισμούς πρωτοδικών, εισαγγελέων και διοικητικών δικαστών.

Πληροφορίες: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου