Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:Αγώνας δρόμου για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ


Μέσα στην εβδομάδα είναι εξαιρετικά πιθανό να υπογραφούν οι συμφωνίες για επέκταση των συμβάσεων στον ΟΠΑΠ και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ακολουθούν οι πωλήσεις μετοχών σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΟΛΠ και η διάθεση των κρατικών λαχείων

Στο ...παρά πέντε τρέχει το οικονομικό επιτελείο να ολοκληρώσει αποκρατικοποιήσεις εντός της εβδομάδας ώστε να καλύψει έστω και ετεροχρονισμένα, δηλαδή μέσα στον Οκτώβριο, τον στόχο του Σεπτεμβρίου για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι πιέσεις της τρόικας παρατεταμένες. Ετσι σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων Γιώργο Χριστοδουλάκη, μέσα στην εβδομάδα είναι εξαιρετικά πιθανό να υπογραφούν οι συμφωνίες για την επέκταση των συμβάσεων στον ΟΠΑΠ και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Πάντως, όπως προέκυψε από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο ...πήχης για τα έσοδα του 2011 πέφτει στα 4 δισ. ευρώ από 5 δισ. ευρώ που είχε οριοθετηθεί στο Μνημόνιο. Μετά τον ΟΠΑΠ και το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σειρά θα πάρουν οι πωλήσεις μετοχών σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΟΛΠ, η διάθεση των κρατικών λαχείων καθώς και η αξιοποίηση μέσω της μεθόδου "sales and lease back" (πώληση και στη συνέχεια ενοικίαση από το Δημόσιο) 35 κρατικών ακινήτων.
Μεταξύ των ακινήτων αυτών είναι και τα κτίρια των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.
Πιο αναλυτικά, για τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως ο ο στόχος του Σεπτεμβρίου θα επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο με έσοδα 1,3 δισ. ευρώ (πέραν των 400 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν από την πώληση του 10% του ΟΤΕ).
"Μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζουμε να έχουν συγκεντρωθεί 4 δισ. ευρώ" , πρόσθεσε αλλάζοντας επί της ουσίας τον στόχο των 5 δισ. ευρώ.
Εντός της εβδομάδας πιθανότατα θα ανακοινωθούν οι συμφωνίες για τις επεκτάσεις των συμβάσεων σε ΟΠΑΠ και ΔΑΑ υποστήριξε ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων Γιώργος Χριστοδουλάκης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
Παράλληλα σημείωσε ότι άλλη μία συμφωνία που θα αφορά στα κρατικά λαχεία ενδέχεται να υπάρξει τον Νοέμβριο.
Με τον ΟΠΑΠ θα υπογραφούν δύο συμβάσεις. Μία για την επέκταση του δικαιώματος διαχείρισης των υφιστάμενων παιχνιδιών και μία για τη λειτουργία 35.000 βιντεολόττο. Οσον αφορά το ΔΑΑ θα επεκταθεί κατά 20 έτη η σύμβαση με τη Hochtief.
Επίσης κινητικότητα παρατηρείται και στα λιμάνια. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ τόνισε χθες ότι εντός του έτους θα έχει πουληθεί το 23,1% του ΟΛΠ. Επίσης ανακοίνωσε πως θα υπάρξει ο σύμβουλος για την συγχώνευση των τεσσάρων λιμανιών της Αττικής στην εταιρεία "Αττικοί Λιμένες".
ΕΛΠΕ
Πώληση μετοχών
Επισπεύδεται η πώληση των μετοχών που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου. Πρόσθεσε δε ότι άμεσα ξεκινούν συζητήσεις με τον άλλο βασικό μέτοχο (όμιλος Λάτση).
"Παραμένουμε στο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση και μάλιστα σας θυμίζω ότι έχουμε πει ότι μπορεί και την πώληση των ΕΛΠΕ να τη φέρουμε και πιο νωρίς από το αρχικό χρονοδιάγραμμα", τόνισε.
Είμαστε σε συζήτηση με τους συμβούλους, είμαστε σε συζήτηση με τον άλλο μέτοχο γιατί δεν είμαστε μόνοι μας μέτοχοι - αν ήμασταν μόνοι μας μπορεί να είχαμε προχωρήσει πιο γρήγορα, για να πάμε σε μία λύση η οποία να είναι η καλύτερη δυνατή", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ταχύτερα "τρέχουν" και οι εξελίξεις για τη ΔΕΠΑ. Οπως τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, διευθετείται σύντομα το ζήτημα της option που έχει στην Επιχείρηση η ΔΕΗ, αφήνοντας να εννοηθεί πως η πώληση της εταιρείας είναι θέμα χρόνου.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου