Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Μήνυμα αισιοδοξίας για την ανάπτυξη από τον ελληνικό τουρισμό


Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι σήμερα 27 Σεπτεμβρίου και ο τουρισμός παραμένει μία από τις βασικές -αν όχι η κύρια- πηγές ανάπτυξης για την Ελλάδα, καθώς σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης καταγράφει διψήφια ποσοστά αύξησης τόσο σε διεθνείς αφίξεις, όσο και σε έσοδα, στηρίζοντας το εσόδημα, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου υπό διαφορετικές συνθήκες θα κυριαρχούσαν η εγκατάλειψη και η ανεργία.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, βρίσκεται στην Αίγυπτο, προσκεκλημένος ως ομιλητής στον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, που διοργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, στο Ασουάν.

Η συμμετοχή του κ. Γερουλάνου στον εορτασμό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ελλάδα διεκδικεί την προεδρεία της Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Ο κ. Γερουλάνος βρίσκεται στην Αίγυπτο από την περασμένη Κυριακή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε στο Κάιρο, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, με τον οποίο συνέχισαν το διάλογο της διμερούς συνεργασίας για την προσέλκυση επισκεπτών από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες τουριστικές αγορές, όπως αυτές της Κίνας, της Ινδίας και της Λατινικής Αμερικής.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού ο κ. Γερουλάνος έκανε απολογισμό της συνεργασίας της Ελλάδος με την Τουρκία και το Ισραήλ, στον τομέα του τουρισμού, ανέδειξε τα αποτελέσματά της και ανέπτυξε τις δυνατότητες της συνεργασίας με την Αίγυπτο.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ανάπτυξη του τουρισμού συγκριτικά με άλλες μορφές οικονομικής δραστηριότητας και ανέδειξε την ενίσχυση της προσβασιμότητας των επισκεπτών από χώρες εκτός Ευρώπης, με έμφαση στις προδιαγραφές των χορηγήσεων visa, ως βασικά και άμεσα ζητούμενα για την ανάπτυξη του κλάδου.

Η Παγκόσμια Ημέρα είναι αφιερωμένη στη σύνδεση των πολιτισμών, αποτελώντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σημειωθεί ο ρόλος του τουρισμού σε παγκόσμια κλίμακα στην επικοινωνία των πολιτισμών και των λαών.

«Χάρη στον τουρισμό, εκατομμύρια άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς έρχονται σε επαφή σε όλο τον κόσμο», τονίζει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ταλέμπτ Ριφάι και εστιάζοντας στο μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας τονίζει ότι «η αλληλεπίδραση αυτή μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας και τρόπου ζωής αποτελεί μια σημαντική
ευκαιρία στην αναβάθμιση της ανοχής, του σεβασμού και της αμοιβαίας κατανόησης».

Το 2010, 940 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν σε διαφορετικά μέρη από τη χώρα τους, γνωρίζοντας νέους κόσμους και πολιτισμούς. Η προσέγγιση των ταξιδιωτών με το διαφορετικό είναι αυτό που εορτάζεται σήμερα, στοχεύοντας στη διεύρυνση της αντίληψης των αξιών της πολιτισμικής
ποικιλότητας.

Σε μήνυμά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τονίζει ότι ο ελληνικός τουρισμός, επηρεαζόμενος κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας, είναι η μεγαλύτερη ελπίδα της χώρας για ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, είναι ο τουρισμός να αποτελέσει μια από τις βασικές προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου και η κοινωνία να αναγνωρίσει ακόμα περισσότερο τη σημασία του τουρισμού για τη χώρα.

Ακόμα, ο ΣΕΤΕ επισημαίνει την ανάγκη οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουριστικού τομέα να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα και το «value for money» των υπηρεσιών που προσφέρουν και να παραμεριστούν τα μικροκομματικά συμφέροντα και οι όποιες διαμαρτυρίες αιτιολογημένες ή όχι να μη στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου.

Το 2011, όπου οι περισσότεροι τομείς και κλάδοι της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται σε ύφεση, ο ελληνικός τουρισμός καταγράφει διψήφια ποσοστά αύξησης τόσο σε διεθνείς αφίξεις, όσο και σε έσοδα. Ακόμα, χάρη στον τουρισμό συγκρατήθηκε φέτος η αύξηση της ανεργίας και θα περιοριστεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 1 - 2%.

Η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε ότι «για να μπορέσει να αποκτήσει η Ελλάδα ένα από τα ισχυρότερα όπλα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, χρειάζεται μια νέα, στέρεη, συνεκτική, στρατηγικά σχεδιασμένη εθνική πολιτική. Με θεσμικό εκσυγχρονισμό. Με μέτρα για την ανάπτυξη. Με γρήγορα αντανακλαστικά και ευέλικτους μηχανισμούς, που να διαχειρίζονται προς όφελος του Τουρισμού, ακόμη και κάθε τυχαίο ή συγκυριακό παράγοντα.»



tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου