Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

787 Dreamliner: Παραδόθηκε το πρώτο «πράσινο» αεροσκάφος της Boeing



Με καθυστέρηση τριών ετών, τα στελέχη της Boeing γιόρτασαν την παράδοση του πρώτου από περίπου 820 «τεμάχια» του Dreamliner στην ιαπωνική All Nippon Airways (ANA). Τα σχέδια προβλέπουν την κατασκευή δέκα αεροσκαφών το μήνα από το 2013.
Ο αμερικανικός όμιλος - και όχι μόνο- αισιοδοξεί ότι το πρώτο του νέο αεροσκάφος μετά από μία δεκαετία, θα αλλάξει το χάρτη της αεροπλοΐας σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική βιομηχανία και σε μια εποχή, κατά την οποία η ενεργειακή αποδοτικότητα έχει αναχθεί σε απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπορική επιτυχία.
Κατά την Boeing, το Dreamliner μπορεί να πετάξει με 20% λιγότερα καύσιμα χάρη στη μονοκόμματη άτρακτό του, που είναι κατασκευασμένη από ανθρακόνημα και πλαστικό αντί για αλουμίνιο, όπως και τα φτερά του. Έτσι, και η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται με μικρότερη ποσότητα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το κόστος μειώνεται για τον αερομεταφορέα.
Οι σχεδιαστές του αεροσκάφους κλήθηκαν να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στην άνεση των επιβατών. Το νέο Boeing έχει δύο διαδρόμους, τα μεγαλύτερα παράθυρα στην κατηγορία του και υψηλότερα επίπεδα υγρασίας στον αέρα της καμπίνας, προκειμένου να περιορίζονται όσο γίνεται περισσότερο οι συνέπειες του jet lag και οι 290 επιβάτες του - στο μεγαλύτερο μοντέλο- να φθάνουν στον προορισμό τους χωρίς να αισθάνονται καταπονημένοι.
Το πρώτο Dreamliner παραδόθηκε στην ΑΝΑ σε μια σεμνή τελετή, λίγο έξω από το βροχερό Σιατλ, παρουσία εκατοντάδων υπαλλήλων της Boeing. «Πρόκειται πραγματικά για το πρώτο εντελώς νέο αεροσκάφος του 21ου αιώνα», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τζιμ ’λμπο, ευχαριστώντας τους υπαλλήλους για την υπομονή τους παρά τις καθυστερήσεις, που οφείλονται εν μέρει στις ιδιαιτερότητες του αεροσκάφους. «Υπήρξαν στιγμές που θα ήταν εύκολο να τα παρατήσετε, να αποθαρρυνθείτε, όμως ποτέ δεν το κάνατε».
Έως την Τετάρτη, το Dreamliner θα έχει φθάσει στην Ιαπωνία για να ενταχθεί στο στόλο της ΑΝΑ. Η πρώτη του εμπορική πτήση, από το Τόκιο στο Χονγκ Κονγκ, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Οκτωβρίου. Μεταξύ των πρώτων ομίλων που παρήγγειλαν τα νέα αεροσκάφη της Boeing είναι οι βρετανικές Thomson Holidays, η British Airways και η Virgin, που αναμένεται να έχουν παραλάβει συνολικά 50 Dreamliner, εξοπλισμένα με κινητήρες της Rolls-Royce, έως την Aνοιξη του 2014.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου