Την ανάγκη λήψης νέων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης υποστήριξε ο διοικητής της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, αμέσως μετά τη διπλή υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's.
Ο οίκος υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος της Κύπρου σε Baa3, με αρνητικό ορίζοντα, σπρώχνοντας τη διαβάθμιση της Κύπρου στα όρια του "non-investment grade", δηλαδή junk.
Για την απόφασή του αυτή επικαλείται την πιθανότητα ανάγκης κρατικής στήριξης των τραπεζών, τον αποκλεισμό από τους διεθνείς ιδιώτες πιστωτές και τη θεσμική αδυναμία του κράτους να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
"Χρειάζονται και άλλα μέτρα εξυγίανσης", είπε το Σαββάτο ο κ. Ορφανίδης. Τα υφιστάμενα μέτρα θα μπορούσαν να ενδυναμωθούν και άλλο, για περαιτέρω περιορισμό των κρατικών δαπανών, είπε.
Μιλώντας σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Κύπρου για την οικονομία, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι τα μέτρα ίσως περιλαμβάνουν και αύξηση της φορολογίας. "Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα αύξησης των φορολογιών".
Το ζητούμενο, είπε, είναι να καταφέρουμε να πείσουμε όλο τον κόσμο ότι είμαστε αξιόπιστοι.
"Είναι σημαντικό να πείσουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι", πρόσθεσε. "Δεν μπορεί μια χώρα να έχει ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα όταν το κράτος δεν είναι αξιόπιστο", ανέφερε.
Στο συνέδριο δεν έλειψε ο προβληματισμός για την απότομη αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις ευρωπαϊκές και κυπριακές τράπεζες που προνοεί η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Με βάση τη συμφωνία οι τράπεζες θα πρέπει να δημιουργήσουν απόθεμα κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 9% μέχρι τον Ιούνιο του 2012.
Οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες εκτιμάται ότι χρειάζονται γύρω στα 3,6 δισ.ευρώ.
Ερωτηθείς για την απότομη αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών, ο κ. Ορφανίδης απέφυγε να τοποθετηθεί. Είπε ότι η απόφαση λήφθηκε σε ανώτατο επίπεδο από τους αρχηγούς κρατών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Ο Κωνσταντίνος Στεφάνου, οικονομολόγος και ανώτερο στέλεχος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, χαρακτήρισε λανθασμένο το μέτρο που αποφασίστηκε γιατί επηρεάζει δυσανάλογα τις τράπεζες σε μικρές χώρες.
Τόνισε την ανάγκη εφαρμογής αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου για συστημικά μεγάλες τράπεζες, σε μεσοπρόθεσμο όμως ορίζοντα.
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου