Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Σε κλοιό πιέσεων η Ιταλία


Συνεχείς είναι οι πιέσεις που ασκούνται στην Ιταλία για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εν μέσω μάλιστα πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα και ενώ το κόστος δανεισμού του ιταλικού Δημοσίου κατέρριψε νέο ρεκόρ, φτάνοντας στο 6,543%. Πάντως, διαψεύδονται οι φήμες για παραίτηση Μπερλουσκόνι.
«Είναι ουσιώδες η ιταλική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στο δημοσιονομικό τομέα, και να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Επίτροπος αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών του Eurogroup.
Όπως ανέφερε, η Ρώμη πρέπει να προχωρήσει σε «δομικές μεταρρυθμίσεις, επιθετικού χαρακτήρα και να λάβει θαρραλέες αποφάσεις, που να ευνοήσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση».
Την ίδια ώρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι φαίνεται να περνάει τις πιο δύσκολες ώρες της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ερχόμενος αντιμέτωπος με μία ομάδα «ανταρτών» στη Βουλή και βλέποντας τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, να επιδεινώνονται.
Oι εκτιμήσεις για τον αριθμό των «ανταρτών» που ενδέχεται να αψηφήσουν την κυβερνητική γραμμή στην αυριανή έκτακτη ψηφοφορία στην κάτω βουλή για τα δημοσιονομικά κυμαίνονται από 20 έως 40 σύμφωνα με τις εφημερίδες, αριθμός ικανός να ρίξει την κυβέρνηση. Ωστόσο ο Μπερλουσκόνι έχει καταφέρει στο παρελθόν να κερδίσει τη στήριξη των βουλευτών του την τελευταία στιγμή.
Ο ίδιος τόνισε χθες ότι εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις προτάσεις για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή κυβέρνησης τεχνοκρατών.
«Η μόνη εναλλακτική στη σημερινή κυβέρνηση θα ήταν μέσω εκλογών» ανέφερε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα απογοητεύσει τους νοσταλγούς της Πρώτης Δημοκρατίας, όταν οι κυβερνήσεις είχαν διάρκεια κατά μέσο όρο 11 μήνες.
Εν τω μεταξύ, μέσω της σελίδας του στο Facebook, ο Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε αβάσιμες τις φήμες που κυκλοφόρησαν σήμερα για παραίτησή του.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου