Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Παπαδήμος: δεν θα γίνω Ζολώτας


Παρότι η συμφωνία στο πρόσωπο του κ. Λουκά Παπαδήμου θεωρείται δεδομένη από τους περισσότερους, από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα «παίζει» και το όνομα του κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου, (Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής), ως εναλλακτική λύση. Αιτία το γεγονός ότι  ο κ. Παπαδήμος έχει αποδειχθεί «σκληρό καρύδι» στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις για το σχήμα της νέας κυβέρνησης και τον τρόπο λήψης αποφάσεων, διαμηνύοντας ότι δεν θα γίνει… Ζολώτας.


Με τον τρόπο αυτό δεν εννοεί φυσικά το πλούσιο ακαδημαϊκό έργο του εκλιπόντος καθηγητή Οικονομικών που έγινε πρωθυπουργός της «Οικουμενικής», αλλά το «βραχυκύκλωμα» που είχε παρουσιασθεί την συγκεκριμένη περίοδο (1989-90), όταν και οι υπουργοί από τρία διαφορετικά κόμματα λογοδοτούσαν στους αρχηγούς των κομμάτων τους κυρίως για τις επιλογές τους  παρά  στον αρχηγό της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπαδήμος επίσης θέλει να  έχει λόγο και στη σύνθεση της κυβέρνησης, προκειμένου να μπορεί να συνεργασθεί με τους υπουργούς, αν και η συζήτηση για τα ποια υπουργεία θα έχει κάθε κόμμα γίνεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο κόμματα βρίσκονται κοντά στο να καταλήξουν σε συμφωνία για να υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική ηγεσία σε πέντε υπουργεία: Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Εξωτερικών, ενώ θέμα αλλαγής έχει τεθεί και για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Στα υπόλοιπα υπουργεία είτε δεν θα γίνουν αλλαγές είτε θα υπάρξουν νέα πρόσωπα κοινής αποδοχής ακόμη και εάν προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (όπως η κ. Β. Παπανδρέου π.χ.)

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ πάντως, ακόμη και αυτή τη στιγμή διαμηνύει μέσω φιλικών του προσώπων «μην είστε και τόσο σίγουροι» για το γεγονός ότι θα είναι νέος πρωθυπουργός, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.  Για τον ίδιο λόγο φέρεται να είναι stand by ο κ. Διαμαντούρος, αν και δεν έχει τα «πολιτικά» χαρακτηριστικά που διαθέτει, αν και τραπεζίτης, ο κ. Παπαδήμος. 

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου