Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Πώς φτάσαμε στην ιστορική συμφωνία για Εθνική Ενότητα


Πώς φτάσαμε στην ιστορική συμφωνία για Εθνική Ενότητα
Από σαράντα κύματα πέρασε το ιστορικής σημασίας ραντεβού Παπούλια - Παπανδρέου - Σαμαρά μέχρις ότου αποφασιστεί και οριστικοποιηθεί η πραγματοποίησή του.
Τη συνάντηση των τριών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ζήτησε τηλεφωνικώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.

Προηγουμένως ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κάνει έναν κύκλο τηλεφωνημάτων σε συνεργάτες του αλλά και σε ορισμένους υπουργούς (Βενιζέλος, Ρέππας, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Παπακωνσταντίνου), ζητώντας τους να αξιολογήσουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Απαντες εμφανίστηκαν θετικοί και του επισήμαναν ότι πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να στριμωχτεί ο Αντώνης Σαμαράς και να προσέλθει στις συνομιλίες. Οπερ και εγένετο.
ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ. Η πρόσκληση Παπούλια στον Αντ. Σαμαρά - μετά από το αίτημα Παπανδρέου - φάνηκε ότι αιφνιδίασε αρχικώς τη Νέα Δημοκρατία αφού χρειάστηκε να περάσουν περίπου τρεις ώρες για να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από την Προεδρία που επιβεβαίωνε τη συνάντηση για τις 20.30 το βράδυ.
Η εν λόγω κίνηση συνάντησε τη θετική αντίδραση των υπουργών, οι οποίοι συμφώνησαν ομόφωνα στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που περιέγραφε ο Γ. Παπανδρέου. Δηλαδή, συμφωνία με τον Αντ. Σαμαρά στο προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης και αμέσως μετά συζητήσεις γύρω από τα πρόσωπα που θα την πλαισιώσουν με τον ίδιο να δηλώνει διατεθειμένος να παραιτηθεί.
Η εμπλοκή του Κάρολου Παπούλια στη διαδικασία διερεύνησης της πιθανότητας συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων φάνηκε από το πρωί του Σαββάτου.
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ. Ο Γ. Παπανδρέου διέβη στις 12 το μεσημέρι το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και από την πρώτη στιγμή έδωσε το... στίγμα του. «Ηρθα να ζητήσω τη συνδρομή σας», είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επανέλαβε μπροστά στις κάμερες ότι «όπως έχω πει, δεν είμαι κολλημένος με τις θέσεις». Το ίδιο σαφής εμφανίστηκε και ο Κ. Παπούλιας: «Θα καταβάλω όλες μου τις δυνάμεις να έχουμε μια συνεννόηση, που είναι και ο μοναδικός δρόμος».
Το πρωινό του Σαββάτου για τον Γ. Παπανδρέου άρχισε με τη σκληρή δήλωση που είχε κάνει ο Αντ. Σαμαράς το προηγούμενο βράδυ πως «έπεσαν οι μάσκες και ήρθε η ώρα για εκλογές». Αλλωστε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνήματός τους την προηγούμενη ημέρα ο κ. Σαμαράς του είχε πει ότι «μόνη λύση είναι να παραιτηθείς».
ΕΓΓΥΗΤΗΣ. Ο Πρωθυπουργός γνωρίζοντας το κλίμα που επικρατούσε στο αντίπαλο στρατόπεδο και έχοντας πάρει τελεσίγραφο από τους ευρωπαίους εταίρους ότι πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση για να πείσουμε ότι θέλουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, ζήτησε ευθέως από τον Κ. Παπούλια να παίξει κατά κάποιο τρόπο τον ρόλο του «εγγυητή» στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε, ζήτησε μάλιστα από τον Πρωθυπουργό να περιμένει και να του πει εκείνος το πλαίσιο των κινήσεων που πρέπει να γίνουν.
Ο Γ. Παπανδρέου μετέβη στο γραφείο του στη Βουλή, όπου έκανε συσκέψεις με συνεργάτες του. Το πρώτο μέλος της κυβέρνησης με το οποίο συνομίλησε ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Επισήμως, προετοίμασαν το σημερινό Eurogroup. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα.
Ο κ. Παπανδρέου αποχώρησε αφού άκουσε από την τηλεόραση τη νεότερη δήλωση Σαμαρά, ο οποίος πλαισιωμένος από τους Δ. Αβραμόπουλο και Στ. Δήμα (το όνομα του τελευταίου ακουγόταν για αντιπροεδρία) έβαλε ξανά στο τραπέζι τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, χωρίς να παραλείψει το αίτημα για άμεση παραίτηση Παπανδρέου. Η νέα εμφάνιση Σαμαρά ερμηνεύθηκε ώς «πράσινο φως» για την έναρξη μιας σοβαρής συζήτησης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για χθες το απόγευμα (18.00) στο Μέγαρο Μαξίμου. Χθες το πρωί η άτυπη συνεδρίαση μετατράπηκε σε τακτικό Υπουργικό Συμβούλιο για το απόγευμα (16.00) στη Βουλή, καθώς όπως έλεγαν συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έπρεπε να οριστικοποιηθούν κάποιες λεπτομέρειες για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Πριν από τη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου, το πρωί της Κυριακής έγιναν πολλά τηλεφωνήματα μεταξύ του Πρωθυπουργού και υπουργών όπως και υπουργών μεταξύ τους, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος προσερχόμενος στη Βουλή είπε ότι προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Από νωρίς όλοι ανέμεναν την προγραμματισμένη για τις 13.30 επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στον Κ. Παπούλια. Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκτίμησε μάλιστα ότι μέχρι το βράδυ ενδεχομένως θα έχουν λήξει όλα. Οι εκτιμήσεις Μόσιαλου ενόχλησαν πάντως το πρωθυπουργικό περιβάλλον που σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ζήτησε εξηγήσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «για ποιον λόγο έβγαλες τέτοια αισιοδοξία, ενώ δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας».
ΜΟΛΙΣ 17 ΛΕΠΤΑ. Το τετ α τετ Παπούλια - Σαμαρά κράτησε μόλις 17 λεπτά. Ο Αντ. Σαμαράς εξερχόμενος του Προεδρικού προκάλεσε παγωμάρα στην κυβέρνηση, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι προϋπόθεση για να αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας είναι η παραίτηση Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, με αυτό τον τρόπο η Συγγρού θεωρούσε πως θα εξαιρεθεί ο Γ. Παπανδρέου και από τις διαβουλεύσεις που θα ακολουθούσαν.
Από εκεί και πέρα άρχισε νέος γύρος τηλεφωνημάτων σε κυβερνητικό επίπεδο. Η απόφαση ήταν ότι θα έπρεπε να γίνει μία κίνηση... ματ ώστε ο Αντ. Σαμαράς να βρεθεί ξανά στο Προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες. Ετσι προτάθηκε η συνάντηση των τριών...

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου