Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

"Ανακούφιση" των ξένων για την κυβέρνηση συνεργασίας



Μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εφημερίδες, sites και τηλεοπτικοί σταθμοί δούλευαν με φρενήρεις ρυθμούς από τη στιγμή που έγινε γνωστή η συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά ότι συμφωνούν στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά τη σχεδόν 2ωρη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, το βράδυ της Κυριακής.
 


Για συμφωνία επί της αρχής κάνει λόγο η Deutsche Welle και έχει τίτλο «οι Έλληνες αξιωματούχοι συμφώνησαν να δημιουργήσουν κυβέρνηση χωρίς τον Παπανδρέου». Η κυβέρνηση αυτή, θα είναι μεταβατική και θα ανοίξει το δρόμο για την παραίτηση Παπανδρέου, γράφει η Deutsche Welle.
 
Η γερμανική Bild με πρώτο της «πλάνο» τον Παπανδρέου να χαιρετά χαμογελαστός τους δημοσιογράφους μέσα από το αυτοκίνητό του καθώς αποχωρεί από το προεδρικό Μέγαρο, το βράδυ της Κυριακής, γράφει, «η οδός Παπανδρέου-ποιος θα ηγείται της πτωχευμένης χώρας; Σχηματισμός νέας κυβέρνησης σήμερα, εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου».
 
Το αμερικανικό CNN με τίτλο «ο Έλληνας πρωθυπουργός συζητά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό το φόβο της κρίσης», περιγράφει την παρούσα κατάσταση στη χώρα και αναφέρει τη συνάντηση που θα έχει αργότερα, σήμερα Δευτέρα ο Παπανδρέου με τον Σαμαρά για να «κλείσει» το όνομα του νέου πρωθυπουργού. Το CNN τονίζει ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Ελλάδα δεν έχει ακόμα διασφαλίσει το πακέτο 130 δις ευρώ που θα της δώσει ανάσα μέσα στην κρίση.
 
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγουν σε σχέδιο συγκυβέρνησης», γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press. Υπογραμμίζεται και εδώ ότι φλέγον ζήτημα που οδήγησε τους δύο άνδρες σε συμφωνία υπήρξε το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης το οποίο, προς το παρόν, βρίσκεται στον αέρα.
 
«Η Ελλάδα επισφραγίζει πρόχειρο σχέδιο συνεργασίας», γράφει το πρακτορείο Reuters και στέκεται και αυτό με τη σειρά του στο ότι Παπανδρέου και Σαμαράς αναγκάστηκαν να συνεργαστούν για τα συμφέροντα της χώρας. Παρόλα αυτά, τονίζεται πως η ιδέα του μελλοντικού σχήματος παραμένει περιγραμματική την ίδια στιγμή που η ανάγκη για ρευστό είναι τεράστια μια και σε μερικές εβδομάδες η Ελλάδα δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
 
 Η γαλλική Liberation γράφει, «Ελλάδα: ένας συνασπισμός των άκρων για την αποφυγή βύθισης» στην ουσία περιγράφοντας και τον όλο ζόφο στον οποίο έχει περιέλθει η χώρα, αλλά ταυτόχρονα και την ιστορική και μοναδική μέχρι σήμερα συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.
 
Το βρετανικό BBC, τέλος, λέει πως «οι Έλληνες συμφώνησαν σε κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς τον Παπανδρέου» μεταφέροντας χωρίς πολλά λόγια την επικρατούσα –στην Ελλάδα- ατμόσφαιρα.
 
Περιγράφει τον Παπανδρέου ως «πολιορκημένο» και εξηγεί ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θα είναι προσωρινή και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα στις 19 Φεβρουαρίου του 2012.



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου