Τρίτη 3 Απριλίου 2012

22 τρόποι να κάνετε τη ζωή σας πιο απλή



Πετάγεστε από το κρεβάτι ενώ το ξυπνητήρι κουδουνίζει μαζί με τα τηλέφωνα, κινητά και σταθερά, κάνετε σπριντ μέχρι το μπάνιο κι από εκεί στο γραφείο, όπου τα τηλέφωνα συνεχίζουν να κουδουνίζουν ασταμάτητα, ενώ προσπαθείτε να δουλέψετε, κοιτώντας διαρκώς το ρολόι για να προλάβετε να πεταχτείτε στην τράπεζα πριν κλείσει και στο σούπερ μάρκετ για να κάνετε κάτι ψώνια που ξεχάσατε χτες, και να φύγετε στην ώρα σας για να προλάβετε να δείτε την φίλη που χώρισε και χρειάζεται συμπαράσταση. Και τόση ώρα ψάχνετε ένα στυλό να σημειώσετε όλα αυτά που έχετε να κάνετε, και δεν βρίσκετε με τίποτα. 



Σταματήστε. Πάρτε δυο βαθιές ανάσες, βάλτε μουσική και επαναλάβετε μετά από εμάς: η καθημερινότητά μας είναι ό,τι επιλέγουμε εμείς να την κάνουμε. Μπορεί να γίνει από φρενήρης μέχρι απλούστατη. Η πρώτη περίπτωση δεν θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια. Η δεύτερη χρειάζεται πολλή εξάσκηση, αρκετό χιούμορ και λίγη τύχη. Εμείς μπορούμε να σας βοηθήσουμε στο πρώτο: αν εξασκηθείτε να εφαρμόζετε μερικές απλές συμβουλές, όπως αυτές που ακολουθούν, σύντομα θα κατακτήσετε, αν μη τι άλλο, ένα στάδιο ενδιάμεσο στην παράνοια και τη ζεν απλότητα. 

Σηκωθείτε ένα τέταρτο πιο νωρίς το πρωί. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αν καταφέρετε να αποφύγετε το πρωινό άγχος (αυτό που σας προκαλεί κάθε πρωί δύσπνοιες, ταχυπαλμίες και στραμπουλήγματα στις σκάλες όπου προσπαθείτε ταυτόχρονα να κουμπώσετε το πουκάμισο και να δέσετε τα κορδόνια) θα έχετε και λιγότερο άγχος κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. 

Μάθετε να λέτε όχι. Δεν χρειάζεται να αναλάβετε εσείς όλα τα σημαντικά projects της εταιρείας, συν τα ψώνια στο super market, την πληρωμή των λογαριασμών όλης της οικογένειας και το baby sitting των παιδιών της δεύτερης ξαδέρφης. Θυμίστε στον εαυτό σας ότι οι φίλοι/ συνάδελφοι/ συγγενείς/ σύντροφοι δεν θα σας αγαπούν λιγότερο αν τους κάνετε λιγότερες χάρες. Επαναλάβετε μέχρι να το πιστέψετε. 
* Κάθε φορά που πανικοβάλλεστε, στεναχωριέστε ή απογοητεύεστε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και απαντήστε στον εαυτό σας ειλικρινά: σε πέντε χρόνια από σήμερα, θα έχει σημασία αυτό που σας απασχολεί;Αν η απάντηση είναι αρνητική, προχωρήστε στην επόμενη ερώτηση: σε πέντε εβδομάδες από σήμερα, θα έχει σημασία αυτό που σας απασχολεί; Συγχαρητήρια, μόλις χαλαρώσατε. 

Κάντε τις δουλειές σας μία-μία. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα βάλετε τα τηλέφωνα στο αθόρυβο, ή θα απαντήσετε στον συνάδελφο που καίγεται στο απέναντι γραφείο ότι θα ασχοληθείτε με το δικό του επείγον θέμα μόλις τελειώσετε τη δική σας επείγουσα δουλειά. 

Πηγαίνετε δέκα λεπτά νωρίτερα στα ραντεβού σας. Αποφεύγετε το άγχος και τα νεύρα της κίνησης και κερδίζετε δέκα λεπτά χρόνο για τον εαυτό σας: για να χαλαρώσετε, να χαζέψετε, να βολτάρετε στην περιοχή ή –στην περίπτωση των επαγγελματικών ραντεβού– να προετοιμάσετε καλύτερα αυτά που έχετε να πείτε. 

* Σε περιόδους πανικού, όταν έχετε γενικώς πολλά πράγματα να κάνετε, κάντε μόνο τα απολύτως απαραίτητα: για παράδειγμα, την εβδομάδα που δουλεύετε ένα σημαντικό project, αφήστε τις δουλειές του σπιτιού για το Σαββατοκύριακο. 

Μάθετε να ξεχωρίζετε ποια ακριβώς είναι τα απολύτως απαραίτητα. Έχοντας μάθει να λειτουργούμε σε “multi-tasking mode” έχουμε την τάση να θεωρούμε τα πάντα επείγοντα. Όχι, δεν χρήζουν όλα τα e-mail σας άμεσης απάντησης, ούτε «πρέπει» να απαντήσετε το τηλέφωνο που χτυπάει σαν δαιμονισμένο τη στιγμή που κάνετε ντουζ. Και όχι, τα τέσσερα άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη δεν θα μετατραπούν σε εστία μικροβίων από την οποία θα ξεκινήσει η Αποκάλυψη που θα καταστρέψει τον πλανήτη αν τα παραμελήσετε για δύο μέρες. 



in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου