Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Το πρώτο οικολογικό γήπεδο στην Γαλλία

Το πρώτο οικολογικό γήπεδο στην Γαλλία
Το Μονκονσέιγ είναι ένα προάστιο της γαλλικής πόλης Τουρ που βρίσκεται στην καρδιά της χώρας. Η περιοχή φημίζεται για τα απίστευτης ομορφιάς κάστρα της και η κοιλάδα στην οποία βρίσκεται για τα περίφημα κρασιά της, όμως η ίδια η πόλη φημίζεται για το οικολογικό προάστιό της.

Το Μονκονσέιγ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ανθρώπινα επιτεύγματα στον τομέα της «πράσινης ανάπτυξης» και της οικολογικής συνείδησης αφού το τρίγωνο των είκοσι εκταρίων (200 στρέμματα) μεταξύ των λεωφόρων Μαζινό, Μαρεσάλ Ζουίν και Ντάνιελ Μάγιερ φιλοξενεί περίπου 2.000 μόνιμους κατοίκους και άλλους 1.500 περιστασιακούς που εργάζονται στην περιοχή, σε επιχειρήσεις και καταστήματα που έχουν άμεση πρόσβαση με το τραμ.


Μέχρι πριν από δέκα περίπου μέρες το Μονκονσέιγ ήταν περήφανο για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας που χρησιμοποιεί, την ανακύκλωση υδάτινων πόρων και τα «πράσινα» υλικά που απαιτεί για την κατασκευή των κτιρίων της περιοχής. Από το τέλος του Σεπτεμβρίου όμως είναι περήφανο και για το πρώτο οικολογικό κλειστό γήπεδο, μοναδικής αρχιτεκτονικής. Το έργο κόστισε πέντε εκατομμύρια ευρώ, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι φυσικά (ξύλο, γυαλί, ατσάλι), οι διαστάσεις του (44 x 31 μ.) παραπέμπουν σε ένα «κοινό» κλειστό γήπεδο μπάσκετ και η επιβλητική οροφή του είναι το πρώτο πράγμα που τραβά την προσοχή του επισκέπτη.

Η καμπυλωτή στέγη του σταδίου που εκτείνεται σε 2.700 τ.μ. αποτελεί σημείο αναφοράς, μαζί με τη βόρεια πρόσοψη που αποτελείται από μια τεράστια τζαμαρία. Στόχος της κατασκευής είναι η αποφυγή χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος και ο όσο το δυνατόν καλύτερος φυσικός φωτισμός του γηπέδου, ενώ η νότια πλευρά του είναι «ντυμένη» με φωτοβολταϊκά πάνελ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ενέργεια για νυχτερινά ματς ή όταν υπάρχει συννεφιά.

Το γήπεδο του Μονκονσέιγ μπορεί να φιλοξενήσει 700 οπαδούς στις κερκίδες του και φυσικά διαθέτει όλες τις υποδομές που απαιτεί ένα σύγχρονο κλειστό για τις ανάγκες διεξαγωγής ενός αγώνα μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ ή ενόργανης γυμναστικής (αποδυτήρια, αίθουσες υποδοχής, γραφεία, τουαλέτες κ.λπ.).



espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου