Κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο στο οποίο εντάσσονται τα μέτρα για την εργασιακή εφεδρεία, τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και το ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι της τρόικα.
Σύμφωνα με τα Νέα, αμέσως μετά την ακολουθούμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία θα επισπευσθεί, το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου πιθανότατα το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Ειδικά για το θέμα της εφεδρείας, κυβερνητικά στελέχη πραγματοποιούν συσκέψεις επί συσκέψεων με τις νομικές υπηρεσίες των υπουργείων ώστε να καταλήξουν στις διατυπώσεις των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων για την επέκταση του μέτρου και σε οργανισμούς του στενού δημοσίου τομέα, αλλά και για τα κριτήρια και τις διαδικασίες που θα απαιτηθούν για τον χαρακτηρισμό του πλεονάζοντος προσωπικού σε φορείς που θα συγχωνευθούν ή θα εξυγιανθούν.
Στην κυβέρνηση δεν έχουν ωστόσο καταλήξει στη διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων σε φορείς της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Επικεντρώνονται σε πρώτη φάση σε κάποιες περιφερειακές κρατικές υπηρεσίες, ενώ οι αρχικές σκέψεις είναι η αξιολόγηση του προσωπικού να γίνει στη βάση κριτηρίων όπως κοινωνικά κριτήρια, ουσιαστικά και τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι) κ.ά.
Από τις διαδικασίες όλα δείχνουν πως θα εξαιρεθούν άτομα με ειδικές ανάγκες και ο ένας εκ των δύο συζύγων σε περίπτωση που απασχολούνται και οι δύο στο Δημόσιο.
Την Τρίτη -στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης- αποκαλύφθηκε, δε, ότι οι πιέσεις της τρόικας είναι ασφυκτικές σχετικά με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό οι μετέχοντες Δημήτρης Ρέππας, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Μιχάλης Καρχιμάκης κατέληξαν να ζητήσουν τη διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης των κοινωνικών εταίρων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων (ΓΣΕΕ) και των εργοδοτών (ΣΕΒ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου