Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Τα ελαστικά του μέλλοντος θα είναι από ανανεώσιμες πηγές


Στον κόσμο της συνθετικής βιολογίας και της μικροβιακής μηχανικής, έχει αρχίσει και γίνεται πολύ λόγος για χρήση αυτών στην παραγωγή βιοκαυσίμων, ωστόσο μία άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα χρήση τους ίσως είναι στα ελαστικά.

Αυτό το στοίχημα προσπαθεί να κερδίσει η εταιρεία συνθετικών χημικών στην Καλιφόρνια, 
Amyris,και η γνωστή εταιρεία ελαστικών Michelin με έδρα το Παρίσι. Μάλιστα σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, γνωστοποιούν την συνεργασία τους με σκοπό την ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση του ισοπρενίου, του δομικού υλικού του συνθετικού λάστιχου.

Ενώ το καουτσούκ βρίσκεται στη φύση, στα δέντρα συγκεκριμένα, το ισοπρένιο πρόκειται για ένα από τα πολλά προϊόντα που παρασκευάζονται με χημικές ουσίες που παράγονται από το πετρέλαιο.

Το 85% του όγκου του ενός βαρελιού πετρελαίου χρησιμοποιείται για να γίνει καύσιμο, ενώ στο υπόλοιπο 15% βρίσκονται τα χημικά, των οποίων η αξία είναι ίση με το 85% της αξίας του βαρελιού.
Στην περίπτωση της συνεργασίας των Amyris και Michelin, που αποτελεί και την πιο πρόσφατη πάνω σε αυτό τον τομέα, το προϊόν τους αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά προς το 2015 για χρήση τόσο σε ελαστικά, όσο και σε άλλες εφαρμογές όπως κόλλες, επιχρίσματα και στεγανωτικά.

proho.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου