Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

«Η Ελλάδα αντέχει μέχρι το Δεκέμβριο!»


Την πεποίθησή του  ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα έχουν αποτέλεσμα και αίσιο  τέλος και το Διεθνές Νομισματικό  Ταμείο θα συμμετάσχει τελικά και  στο νέο πακέτο στήριξης της χώρας  μας, υπό την προϋπόθεση όμως πως  «θα διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο», εξέφρασε ο κύριος Αντόνιο Μπόρχες, επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη.

Παρουσιάζοντας την  τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για  τις οικονομικές προοπτικές στη  Ευρώπη ο κύριος Μπόρχες τόνισε ότι  η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθύτερη ύφεση από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί και αυτό αλλάζει τα δεδομένα στα σχέδια της στήριξής της, εκτιμώντας πως πλέον οι στόχοι των αρχικών σχεδιασμών είναι πλέον «ανεπίκαιροι», καθιστώντας αναγκαία την αναθεώρηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, του γνωστού μας PSI.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν χρειάζεται βιασύνη στις διαπραγματεύσεις της Τρόικας με την Ελλάδα», κυρίως γιατί η χώρα μας δεν έχει κάποια μεγάλη δανειακή υποχρέωση προς τους πιστωτές της  μέχρι το Δεκέμβριο, συνεπώς ο χρόνος επαρκεί ώστε «οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα να έχουν θετική κατάληξη».

Εκεί που δεν  τα βλέπει θετικά τα πράγματα είναι  στην αναπτυξιακή προοπτική της  Ευρώπης. Στην έκθεσή του το ΔΝ τονίζει  ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη έχει … «επιβραδύνει σημαντικά ως αποτέλεσμα των παγκόσμιων αναταράξεων και της κλιμάκωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη».

Στις προβλέψεις του το ΔΝΤ κάνει λόγο για επιβράδυνση  της ανάπτυξης από το 2,3% του 2011 στο 1,8% το 2012, ενώ το χειρότερο είναι πως οι προβλέψεις των ειδικών του Ταμείου για τις προοπτικές της οικονομίας εφεξής είναι … «καθοδικές»!

Και όπως σημειώνει  στην έκθεση ο κύριος Μπόρχες, «αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κάνει πολλά και σημαντικά βήματα, είναι πλέον αναγκαίο να αναπτυχθούν άμεσα τα νέα εργαλεία για τη διαχείριση της κρίσης στο πλαίσιο της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και να συνεργαστούν σε ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση των διαφορετικών παραμέτρων της τρέχουσας κρίσης».

Τέλος, ειδικά για  τον τραπεζικό τομέα το ΔΝΤ σημειώνει ότι απαιτούνται «φιλόδοξες ενέργειες» για να αποκατασταθεί η ικανότητα του κλάδου να χρηματοδοτεί την οικονομία. Αυτό σημαίνει μέτρα για την ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών!



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου