Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Αποδομεί και το ΕΣΥ ο Ανδρέας Λοβέρδος


Σταθερά και αποφασιστικά ο Υπουργός Υγείας προχωρά στην αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε τη Δευτέρα ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ, προχωρά άμεσα σε...




κατάργηση τουλάχιστον 300 κλινικών, ενώ έχουν δρομολογηθεί και συγχωνεύσεις Διοικήσεων Νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, στα 131 νοσοκομεία της χώρας, λειτουργούν σήμερα 1.900 κλινικές. Το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας
προβλέπει μέχρι το τέλος του έτους οι κλινικές να έχουν μειωθεί κατά 300, φτάνοντας τις 1600.

Επιπλέον, οι διοικητές των νοσοκομείων θα μειωθούν κατά 30%, δηλαδή από τους 131 διοικητές θα παραμείνουν οι 83, καθώς τα νοσοκομεία μπαίνουν σε καθεστώς συνδιοίκησης.


Για προχειρότητα, που ενδεχομένως θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, κάνουν λόγο γιατροί του ΕΣΥ, εκτιμώντας πως η κατάργηση των κλινικών θα δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων.


Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε πως δεν θα καταργηθεί καμία υποδομή, ωστόσο η συγχώνευση κλινικών αυξάνει τον κίνδυνο κατάργησης κλινών, κάτι που θα οξύνει περαιτέρω το πρόβλημα.


Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι φέτος είχαμε αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ,
η οποία φτάνει το 30% σε σχέση με το 2009, τότε μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας τα προβλήματα που θα συσσωρευθούν στο εδώ και χρόνια πολύπαθο ΕΣΥ και που θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω ταλαιπωρία των ασθενών.

Επιπλέον ο Υπουργός Υγείας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την υπερκάλυψη των στόχων μείωσης των εξόδων και αύξησης των εσόδων του ΕΣΥ για το 2011. Ειδικότερα σημείωσε πως ο στόχος να μειωθούν κατά 1.350.000.000 ευρώ οι δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2011 από τα 6 δις που προβλέπεται, όχι μόνον θα προσεγγισθεί αλλά και θα υπερκαλυφθεί. Ωστόσο, δεν φαίνεται να απασχολεί τον κ. Λοβέρδο κατά πόσο οι μειώσεις των δαπανών συνεπάγονται εκπτώσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου