Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Σαν σήμερα 4 Ιουλίου


362 π.Χ: Ο Επαμεινώνδας νικά στη Μαντίνεια τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους, χρησιμοποιώντας τον σχηματισμό της λοξής φάλαγγας. Τραυματίζεται όμως θανάσιμα.
1909: Συγκροτείται στην Αθήνα ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, μία ομάδα αξιωματικών που προετοίμασε την επανάσταση στο Γουδί τον ίδιο χρόνο και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
1947: Το ΕΑΜ καταθέτει πρόταση για τον τερματισμό του Εμφυλίου Πολέμου: Πολιτική ουδετερότητας στα εξωτερικά θέματα, κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και γενική αμνηστία.

Πέντε καφέδες την ημέρα «βλάπτουν» την εξωσωματική Η υπερκατανάλωση του ροφήματος επηρεάζει τα αποτελέσματα της θεραπείας


Πέντε καφέδες την ημέρα «βλάπτουν» την εξωσωματική

Παρόμοιες επιπτώσεις με το κάπνισμα στην αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει η κατανάλωση πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα, εκτιμούν δανοί επιστήμονες.

Στο 50% το ποσοστό επιτυχίας
Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όρχους, οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν με τη βοήθεια της συγκεκριμένης μεθόδου και καταναλώνουν τέτοιες ποσότητες καφέ μειώνουν την πιθανότητα της επιτυχίας σύλληψης κατά 50%.

Το μπότοξ βάζει τέλος στο τρέμουλο των χεριών;


Το μπότοξ βάζει τέλος στο τρέμουλο των χεριών;

Ακόμη μια χρήση της βοτουλινικής τοξίνης, του γνωστού πλέον botox, αναφέρεται σε μικρή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology». Στο πλαίσιο της νέας έρευνας δοκιμάστηκε η επίδραση των ενέσεων botox στο τρέμουλο των χεριών που παρατηρείται σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η χορήγηση των ενέσεων στους 23 ασθενείς μείωσε τα συμπτώματά τους και βελτίωσε την ικανότητά τους να γράφουν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει την ACTA Η εμπορική συμφωνία για την καταπολέμηση της παραποίησης (ACTA) απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Απορρίφθηκε η ACTA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η εμπορική συμφωνία για την καταπολέμηση της παραποίησης (ACTA) απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη και κατά συνέπεια δεν θα εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί τη δυνατότητα που του παρέχει η Συνθήκη της Λισαβόνας να απορρίψει διεθνή εμπορική συμφωνία. 478 βουλευτές καταψήφισαν την ACTA, 39 ψήφισαν υπέρ και 165 απείχαν.

"Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το Κοινοβούλιο ακολούθησε τη σύστασή μου για απόρριψη της ACTA", δήλωσε ο εισηγητής David Martin (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο) μετά την ψηφοφορία και επανέλαβε τις ανησυχίες του ότι η Συνθήκη είναι ιδιαίτερα ασαφής και αφήνει περιθώρια παρερμηνείας που θέτουν σε κίνδυνο τις ελευθερίες των πολιτών. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη να εξευρεθούν εναλλακτικοί τρόποι για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ, δεδομένου ότι πρόκειται για την "πρώτη ύλη της ευρωπαϊκής οικονομίας ".

Ένα βήμα πιο κοντά στο τεχνητό συκώτι


Ένα βήμα πιο κοντά στο τεχνητό συκώτι

Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία τεχνητού ήπατος είναι οι επιστήμονες, φέρνοντας επανάσταση στον χώρο των μεταμοσχεύσεων. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και του ΜΙΤ κατάφεραν να δημιουργήσουν με τη βοήθεια ζάχαρης ένα καλούπι για να αναπτυχθούν σε αυτό αιμοφόρα αγγεία, τα οποία θα αποτελέσουν το σύστημα πάνω στο οποίο θα αναπτυχθεί το συκώτι. 

Οι ειδικοί πειραματίζονταν εδώ και καιρό με την τρισδιάστατη αποτύπωση κυττάρων και αιμοφόρων αγγείων, χτίζοντας καλούπι ιστού με στρώσεις τεχνητών κυττάρων. Το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν ωστόσο, ήταν ότι τα συνθετικά κύτταρα συχνά πέθαιναν πριν προλάβει να σχηματιστεί ο ιστός. 

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η κυκλοφορία του πρώτου τέστ σιέλου για AIDS



Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε την κυκλοφορία του πρώτου τέστ για AIDS που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος, χωρίς συνταγή γιατρού.
 
Πρόκειται για το τέστ σιέλου OraQuick In-Home HIV Test, το αποτέλεσμα του οποίου βγαίνει μεσα  σε 20 με 40 λεπτά. 

Η κυκλοφορία του στις ΗΠΑ εγκρίθηκε την Τρίτη και συμφωνα με την εταιρεία παρασκευής (OraSure Technologies) θα κυκλοφορήσει στα φαρμακεία τον Οκτώβριο.

Βενιζέλος-Σεγκούρο κοινό "μέτωπο"



Σε συνέχεια της χθεσινής του ομιλίας στο συνέδριο του Economist, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του Αντόνιο Σεγκούρο, του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας,
Αντικείμενο της συνομιλίας τους ήταν ο συντονισμός των ενεργειών τους, ώστε η μεταχείριση των ελληνικών και

Ο δεκάλογος του Βενιζέλου για έξοδο από την κρίση


Ο δεκάλογος του Βενιζέλου για έξοδο από την κρίση

Δέκα σημεία για έξοδο από την κρίση παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος (φωτ.), ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και η εφαρμογή του κανόνα μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις από τον δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να μη γίνουν οι χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπει το μνημόνιο.

«Οι απολύσεις με έναν βάρβαρο τρόπο και για λόγους συμβολισμού 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, δεν χρειάζεται να γίνουν. Αυτό που χρειάζεται είναι έντιμη αξιολόγηση υπαλλήλων, υπηρεσιών και υποδομών, ώστε να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση, που θα έχει και καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα» όπως είπε μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Ακολούθως, παρουσίασε τα δέκα σημεία:

ΔΗΜΑΡ: Όχι απολύσεις στο Δημόσιο



«Υπάρχει κατάληξη ότι δεν θα τεθεί το θέμα της εφεδρείας. Προκρίνεται η λύση των μετατάξεων» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, αναφορικά με τις αποφάσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων για τους δημοσίους υπαλλήλους. 

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητικές ενέργειες τραπεζών απέναντι σε πυρόπληκτους


«Προκλητικές ενέργειες» τραπεζών προς τους δανειολήπτες πυρόπληκτων περιοχών καταγγέλλουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του για την πλήρη επίλυση του θέματος.
Στην επιστολή οι βουλευτές αναφέρουν ότι παρά την παρέμβαση της κυβέρνησης για τα δάνεια των πυρόπληκτων, «οι τράπεζες προέβησαν παράνομα και καταχρηστικά σε αναλήψεις χρημάτων από τους καταθετικούς λογαριασμούς των πελατών πυρόπληκτων δανειοληπτών προς εξόφληση των δήθεν ληξιπρόθεσμων οφειλών των εγγυημένων από το δημόσιο δανείων των πυρόπληκτων νομών».

Πωλήθηκε για 22,4 εκατ. λίρες Τιμή ρεκόρ έπιασε πίνακας του Κόνσταμπλ σε δημοπρασία στο Λονδίνο


Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε τον 19ο αιώνα

Από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα στη Βρετανία είναι πλέον ο πίνακας «The Lock» του διάσημου Βρετανού τοπιογράφου Τζον Κόνσταμπλ, καθώς στη δημοπρασία του οίκου Christie's πωλήθηκε έναντι 22,4 εκατ. λιρών.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για έργο του συγκριμένου ζωγράφου. Ο πίνακας, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε τον 19ο αιώνα, απεικονίζει ένα τοπίο στην εξοχή της Βρετανίας, επίκεντρο του οποίου είναι ένας υδατοφράκτης.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις νέες άδειες ταξί


Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις νέες άδειες ταξί
Από την Περιφέρεια Αττικής ξεκινά η διαδικασία για την έκδοση των πρώτων νέων αδειών ταξί ύστερα από την ψήφιση του νόμου για την απελευθέρωση του κλάδου. Η περιφέρεια δημοσίευσε σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για απόκτηση νέων αδειών ΕΔΧ ή για μετατροπή υφιστάμενων αδειών σε άλλον τύπο.
Από την Περιφέρεια Αττικής ξεκινά η διαδικασία για την έκδοση των πρώτων νέων αδειών ταξί ύστερα από την ψήφιση του νόμου για την απελευθέρωση του κλάδου. Η περιφέρεια δημοσίευσε σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για απόκτηση νέων αδειών ΕΔΧ ή για μετατροπή υφιστάμενων αδειών σε άλλον τύπο.
Ωστόσο οι νέες άδειες ταξί που θα εκδοθούν θα αφορούν μόνο στα πολυθέσια (7-9 θέσεων) ειδικής μίσθωσης ταξί, για τα οποία προβλέπεται να τεθούν σε κυκλοφορία στην περιφέρεια περίπου 100 νέες άδειες. Απ' αυτές οι 30 θα αφορούν σε ειδικά διασκευασμένα οχήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πρόγραμμα επιχορήγησης απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ. Δείτε ποιοι μπορούν να προσληφθούν

Πρόγραμμα επιχορήγησης για την πρόσληψη και απασχόληση ανέργων πτυχιούχων ηλικίας έως 35 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις
για διάστημα 27 μηνών έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζει ο ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις μπορούν ήδη να υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την επιδοτούμενη απασχόληση 5.000 νέων έως

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών ΜΜΕ η Ελλάδα



Στις δηλώσεις του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ελλάδα και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγές στο συμφωνηθέν πρόγραμμα αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κέρδισαν χρόνο μπροστά στην προοπτική διάλυσης της Ευρωζώνης.

Η εφημερίδα «New York Times» προβάλλει την αναφορά που έκανε για την Ελλάδα ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, στο πλαίσιο ανάληψης των καθηκόντων του. Σύμφωνα με τα όσα είπε, η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ανοικτή στην αποστολή τεχνογνωσίας σε χώρες υψηλού εισοδήματος που μαστίζονται από την κρίση χρέους, όπως η Ελλάδα.

Δ. Χριστόφιας: Χρειαζόμαστε μια πιο Κοινωνική Ευρώπη


Για την προώθηση -εντός του Συμβουλίου και στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της- κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία θα συνδράμει στο στόχο μιας κοινωνικά αλληλέγγυας και αποτελεσματικής Ένωσης, δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, παρουσιάζοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας.
«Περισσότερη Κοινωνική Ευρώπη, αυτό χρειαζόμαστε», ανέφερε, τονίζοντας ότι «οι πολιτικές λιτότητας δεν έφεραν αποτέλεσμα».

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το μποζόνιο του Χιγκς [infographic] Τα πάντα για το σωματίδιο του Θεού


Ερωτήσεις και απαντήσεις για το μποζόνιο του Χιγκς [infographic]
Πολύς ο λόγος τελευταία για το μποζόνιο του Χιγκς, μια οντότητα αφηρημένη και ακατάληπτη όσο το όνομά της. Ας δούμε λοιπόν τι σόι πράγμα είναι αυτό, ξεκινώντας από τα ειδικά και προχωρώντας στα γενικότερα.

Τι είναι μποζόνιο;

Χονδρικά, μποζόνια είναι τα σωματίδια που λειτουργούν ως φορείς των φυσικών δυνάμεων των αντίστοιχων πεδίων. Το φωτόνιο, για παράδειγμα, είναι το σωματίδιο του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου και μεταδίδει την ηλεκτρομαγνητική δύναμη στη μορφή φωτός. Τα μποζόνια έρχονται σε αντιδιαστολή με τα φερμιόνια, τα σωματίδια από τα οποία αποτελείται η ύλη.

Μια θέση εργασίας στο ΚΕΠ Χαλάστρας


Κεντρική Μακεδονία Μια θέση εργασίας στο ΚΕΠ Χαλάστρας

Ο Δήμος Δέλτα θα προχωρήσει στην πρόσληψη ενός (1) υπαλλήλου με σύμβαση μίσθωσης έργου διαρκείας ενός (1) έτους για κάλυψη αναγκών του Κ.Ε.Π. της Δημοτικής Ενότητας Χαλάστρας. 










Πανελλαδική διάκριση του 4ου Γυμνασίου Πολίχνης


Κεντρική Μακεδονία Πανελλαδική διάκριση του 4ου Γυμνασίου Πολίχνης

Μία σημαντική πανελλαδική διάκριση απέσπασε το 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης . Το σχολείο συμμετείχε στο πανελλήνιο πρόγραμμα "Βραβείο Αειφόρου Σχολείου" και στο πλαίσιο των δράσεών της Αειφορείας απέσπασε το 3ο Πανελλήνιο Βραβείο.

Ειδικότερα οι δράσεις του σχολείου σκοπό είχαν να ευαισθητοποιήσουν τη σχολική κοινότητα σε περιβαλλοντικά ζητήματα, θέμα εξοικονόμησης ενέργειας και ανακύκλωσης υλικών καθώς και στην κομποστοποίηση οργανικών υλικών.

Το Επιμελητήριο Πιερίας ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ 10.000 ευρώ από την Περιφέρεια !


Κεντρική Μακεδονία Το Επιμελητήριο Πιερίας ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ 10.000 ευρώ από την Περιφέρεια !

Επιστολή στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης σχετικά με τη μη αποδοχή του ποσού των 10.000 ευρώ, που αποφάσισε να διαθέσει η Π.Κ.Μ. για τη ...διοργάνωση της 4ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Πιερίας.

Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης τονίζει, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αποδείξει πολλές φορές ότι στηρίζει τον επιχειρηματικό κόσμο της Πιερίας», ενώ επισημαίνει ότι το 2011 η Π.Κ.Μ. συμμετείχε στην Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας με 20.000 ευρώ και στήριξε και την Πασχαλινή Γιορτή Αγοράς με 6.000 ευρώ.

Ράιχενμπαχ: Σκοτώστε τη γραφειοκρατία και σώστε τους μισθούς των Ελλήνων



Ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ επανέλαβε χθες, για πολλοστή φορά, ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς δεν πρόκειται η ελληνική οικονομία να εξέλθει από την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ μιλώντας στο συνέδριο του Economist, έθεσε ως προτεραιότητες την διαχείριση των εσόδων, τη μείωση του διοικητικού βάρους στο δημόσιο τομέα κατά 25% και την απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων, ......
ενώ προανήγγειλε ότι μέσα στον Ιούλιο θα έρθει ομάδα ολλανδών ειδικών για να συμβουλέψουν την χώρα σε θέματα προώθησης των εξαγωγών.

Είκοσι χρόνια Sani Festival


Κεντρική Μακεδονία Είκοσι χρόνια Sani Festival

Κλείνοντας φέτος 20 χρόνια συνεπούς παρουσίας, το Sani Festival ετοιμάζεται να γιορτάσει την σημαντική αυτή επέτειο προσφέροντας στο πιστό κοινό του μια πανδαισία μουσικών χρωμάτων.

Θεσμός πλέον στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας μας, ιδρύθηκε το 1992 από τη ΣΑΝΗ ΑΕ, με στόχο να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν που υπηρετούσε με συνέπεια και υψηλό επαγγελματισμό, και του οποίου διέβλεπε την εξέλιξη σε κάτι περισσότερο από απλή φιλοξενία κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο.

Νέα συνάντηση Μόντι Μέρκελ σήμερα στη Ρώμη



Είναι το δεύτερο ταξίδι της Καγκελαρίου στην Ρώμη σε διάστημα μόλις 12 ημερών, όμως πια το ευρωπαϊκό τοπίο είναι διαφορετικό αφού, ''στην Ευρώπη δεν κυριαρχούν πλέον η Γερμανία και η Γαλλία''.


Τα επόμενα βήματα για την υπέρβαση της κρίσης του ευρώ και διμερή θέματα θα τεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης της καγκελαρίου Μέρκελ με τον ιταλό πρωθυπουργό Μόντι στη Ρώμη.

Με πέντε υπουργούς της μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στην ιταλική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στις «γερμανοϊταλικές διαβουλεύσεις» η Άγκελα Μέρκελ. 

Μόλις 35 δεν θα πάρουν το βουλευτικό αυτοκίνητο



Δεν μπορούν και δεν θέλουν να αποχωριστούν τα προνόμια οι εκπρόσωποι του έθνους.


Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ, μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της Βουλής, δόθηκε στους βουλευτές ο φάκελος, με τις παροχές που υπάρχουν από το Κοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων τα γραφεία, οι υπάλληλοι, τα κινητά και τα αυτοκίνητα.

Συνεχείς έλεγχοι της ΗΔΙΚΑ Γιατροί - «πρωταθλητές» της συνταγογράφησης



Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ αλλά και του ΣΔΟΕ έχουν μπει 10 γιατροί σε όλη τη χώρα, που σημείωσαν… εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις στη συνταγογράφηση φαρμάκων. 
 
Η αρμόδια υπηρεσία ΗΔΙΚΑ που υλοποιεί το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e - συνταγογράφηση) έχει εντοπίσει δεκάδες γιατρούς με… ροπή στη συνταγογράφηση και έχει προωθήσει τον μακρύ κατάλογο στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΟΠΥΥ και του ΣΔΟΕ.

τρόμος της τρόικα και ο άπειρος… Ανδρέας! Χωρίς αντιστάσεις, έρχεται «ψαλίδι» σε φάρμακα, νοσοκομεία, προσωπικό


Η επίσκεψη της τρόικα σίγουρα δεν είναι ότι πιο ευχάριστο μπορεί να «κάτσει» σε έναν νέο υπουργό και μάλιστα μιας υγείας που παραπαίει… 
Η επίσκεψη αυτή είναι ακόμη πιο δυσάρεστη όταν οι γνώσεις για την υγεία είναι άκρως περιορισμένες γι αυτό και οι αντιστάσεις είναι λιγοστές. 
 

Η τρόικα χτυπά την πόρτα της οδού Αριστοτέλους της Παρασκευή και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος προετοιμάζεται πυρετωδώς για να εκθέσει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς που εστιάζονται ότι δεν πρέπει να γίνουν άλλες περικοπές.