Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Η Νορβηγία προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ των επιθέσεων


Η Νορβηγία προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ των επιθέσεων
«Περισσότερη δημοκρατία» θα είναι η απάντηση της Νορβηγίας στη διπλή τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Παρασκευής, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Γενς Στόλτενμπεργκ. «Νομίζω ότι θα μιλάμε για μια Νορβηγία πριν από και μια Νορβηγία μετά την επίθεση», τόνισε δεσμευόμενος για την προώθηση μιας ακόμα πιο ανοιχτής και δημοκρατικής κοινωνίας.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στο Οσλο ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα γίνει αποτίμηση της αντίδρασης της Αστυνομίας καθώς έχουν διατυπωθεί πολλές καταγγελίες για ολιγωρία, ενώ θα επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν στη χώρα μετά τις μαζικές δολοφονίες 76 ανθρώπων από τον Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στο κέντρο του Οσλο και στο νησί Ουτόγια. «Εμείς δεν θα τρομοκρατηθούμε ούτε θα απειληθούμε από αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σημειώνοντας ότι χτυπήθηκαν οι θεμελιώδεις αξίες της Νορβηγίας, δηλαδή η δημοκρατία και η ανοιχτή κοινωνία. «Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα της επίθεσης θα είναι η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά καθώς και περισσότερη πολιτική δραστηριότητα», τόνισε.

Η Νορβηγία προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ των επιθέσεων του Μπρέιβικ , αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες η ύποπτη συμπεριφορά του επιβάτη ενός λεωφορείου προκάλεσε συναγερμό στον κεντρικό σταθμό του Οσλο και είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή των δρομολογίων των τρένων και των λεωφορείων μέχρι να αρθεί ο συναγερμός. Την κινητοποίηση της Αστυνομίας προκάλεσε η περιγραφή ενός οδηγού λεωφορείου ότι είδε έναν επιβάτη που έδειχνε «πολύ ανήσυχος» να κατεβαίνει από το λεωφορείο του λίγο πριν αυτό αναχωρήσει αφήνοντας στον διάδρομο του οχήματος μια μικρή αποσκευή.

Παρά την ανησυχία, πάντως, οι Νορβηγοί δείχνουν να έχουν εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την κατάσταση η κυβέρνηση καθώς 9 στους 10 πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι με τον πρωθυπουργό Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χθες υπογράμμισε πως οι εξτρεμιστικές απόψεις είναι νόμιμες όχι όμως και η βίαιη εφαρμογή τους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στις έρευνες που διεξάγονται συμμετέχουν και πολλές ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Σε μια συμβολική κίνηση ότι η κατάσταση ομαλοποιείται σιγα σιγά, μια υπουργός της κυβέρνησης επέστρεψε χθες στο γραφείο της που καταστράφηκε από τη βόμβα του Μπρέιβικ. Το 17ώροφο κτίριο των κυβερνητικών γραφείων όπου βρισκόταν και το γραφείο του Στόλτενμπεργκ έχει υποστεί πολλές ζημιές και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα ανακαινιστεί ή θα κατεδαφιστεί. Η Αστυνομία που συνεχίζει τις έρευνες σε όλη τη χώρα, προέβη χθες σε ελεγχόμενη πυροδότηση εκρηκτικών υλών που βρέθηκαν σε χώρο προσωρινής αποθήκευσης αγροκτήματος μισθωμένου από τον Μπρέιβικ, ο οποίος ονειρευόταν να πραγματοποιήσει και επιθέσεις με άνθρακα. Ο αρχηγός της μονάδας που τον συνέλαβε βάζοντας τέλος στη σφαγή στο νησί Ουτόγια, έκανε χθες γνωστό ότι οι αστυνομικοί έφθασαν πολύ κοντά στο να τον πυροβολήσουν επειδή φοβόντουσαν ότι μπορεί να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά. Διευκρίνισε όμως ότι ο Μπρέιβικ ακολούθησε αμέσως τις οδηγίες των αστυνομικών, έριξε στο χώμα τα όπλα του, προχώρησε προς το μέρος τους με τα χέρια ψηλά και ξάπλωσε στο έδαφος όταν τον διέταξαν.

Στη Γερμανία ο υπουργός Εσωτερικών δεν απέκλεισε την πιθανότητα να σημειωθεί στη χώρα του μια ενέργεια εμπνευσμένη από τις επιθέσεις του Μπρέιβικ από κάποιο επικίνδυνο παρακλάδι της άκρας Δεξιάς, εκφράζοντας την «ιδιαίτερη ανησυχία» του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου