Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Κοντά στη συμφωνία για το όριο του χρέους οι ΗΠΑ


«Οι διαπραγματεύσεις που αφορούν το  όριο του χρέους βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε το απόγευμα ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με την αποφυγή στάσης πληρωμών και τη μη.....
αύξηση των φόρων στις ΗΠΑ. Στις 8 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα γίνει στην αμερικανική Γερουσία η κρίσιμη ψηφοφορία για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου του CNN, «εάν η συμφωνία θα επιτευχθεί σήμερα», ο Μακόνελ απάντησε ότι «κάτι  τέτοιο θα γίνει σύντομα».

Ήδη, έχει ξεκινήσει η ενημέρωση των μελών του Κογκρέσου επί του σχεδίου, με τις επιφυλάξεις να παραμένουν ώς την τελευταία στιγμή. «Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι τα πάντα να συμφωνηθούν, αναφέρουν πηγές του Κογκρέσου.

Ο Μακόνελ είπε, επίσης, ότι πρόκειται για ένα σχέδιο τριών τρισ. δολαρίων, το οποίο δεν περιλαμβάνει αυξήσεις στη φορολογία.

Το ABC μετέδωσε ότι η συμφωνία προβλέπει αύξηση του ορίου δανεισμού που θα καλύπτει και το 2012, περικοπές δαπανών πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας και σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει και θα προτείνει δεύτερο πακέτο περικοπών, επίσης άνω του 1 τρισ. δολαρίων.


Ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορεί να αυξήσει το όριο χρέους μέχρι 2,4 τρισ. δολάρια σε δύο φάσεις: η μία άμεσα και η δεύτερη ώς το τέλος του 2011. Κάθε μία απ' αυτές τις αυξήσεις θα υπόκειται στην έγκριση του Κογκρέσου, αλλά σε περίπτωση απόρριψης ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορεί να ασκήσει βέτο.   nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου