Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

"Τσιμπίδα" Βενιζέλου στις καταθέσεις στο εξωτερικό


Αυστηρό μήνυμα σε όσους έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους να "τακτοποιήσουν" τις υποθέσεις τους αν σε αυτές υπάρχουν κενά, απηύθυνε ο...
 υπ.Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Γιακουμάτου, σχετικά με το «Πόθεν Έσχες» για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Ο κ. Βενιζέλος παράλληλα τόνισε ότι έχει ξεκινήσει προσωπικές διαπραγματεύσεις με την Ελβετία οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν στη σύναψη σύμβασης που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση, μέσω της άρσης τραπεζικού απορρήτου, να πληροφορηθεί ποια είναι τα εμβάσματα προς το εξωτερικό. Παράλληλα, επισήμανε πως υπάρχουν στοιχεία για τόκους από καταθέσεις εξωτερικού και χρήση πιστωτικών καρτών σε τράπεζες του εξωτερικού.

Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Δεν υπάρχει λόγος να στέλνει κάποιος τα χρήματά του στο εξωτερικό, γιατί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο. Δεν αντιλαμβάνομαι κάποιον που δεν έχει στοιχειώδες πατριωτικό φρόνημα να στηρίξει τη χώρα την κρίσιμη στιγμή. Πατριωτικό καθήκον είναι η στήριξη του τραπεζικού συστήματος προς όφελος των πολιτών».

Παράλληλα, αποκάλυψε πως " από τα 42 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμων χρεών, τα 37 δισεκατομμύρια τα οφείλουν -φυσικά μαζί με προσαυξήσεις και πρόστιμα- δεκατέσσερις μόνο χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα. Θα ξεχωρίσουμε πεθαμένους, φτωχούς και δημόσιους οργανισμούς. Άρα δέκα χιλιάδες φορολογούμενοι οφείλουν 37 δισεκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα 4 δισεκατομμύρια τα οφείλουν οκτακόσιες ενενήντα χιλιάδες φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι επτακόσιες είκοσι χιλιάδες οφείλουν έως 3.000 ευρώ."

«Θα εστιάσουμε λοιπόν σε αυτά τα 10.000 πρόσωπα, χρησιμοποιώντας τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, δηλ. δικηγόρους και ορκωτούς λογιστές» τόνισε.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ελεγθούν το "πόθεν έσχες" πολιτικών προσώπων και διοικητικών στελεχών του παρελθόντος.

"Επίσης, θέλω να τονίσω ότι έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε το «πόθεν έσχες» όλων των εν ενεργεία πολιτικών, διότι αυτό μπορεί να το κάνει η αρμόδια Επιτροπή και το κάνει, αφού έχει όλα τα στοιχεία. Άρα, για τους εν ενεργεία πολιτικούς οι έλεγχοι διεξάγονται και θα συνεννοηθώ με τον Πρόεδρο της Βουλής, για να δούμε τι γίνεται με πολιτικά πρόσωπα ή με διοικητικά στελέχη υψηλού επιπέδου του παρελθόντος που δεν υπάγονται τώρα στον έλεγχο."

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα δήλωσε πως είναι ισχυρό, εγγυημένο και διασφαλισμένο και αυτό προκύπτει και από τα stress tests.

Τέλος, όσον αφορά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το στοίχημα, δήλωσε ότι στο νέο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση που τα θέτει υπό νομικό και φορολογικό έλεγχο. Ένα μέρος θα γίνεται μέσω του ΟΠΑΠ και ένα μέρος μέσω ειδικών αδειών που θα δημοπρατηθούν

reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου