να διαχειριστεί ένα άκρως κρίσιμο 18μηνο τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό όσο και την οικονομία. Μιας κυβέρνησης με ισχυρό άξονα τα στελέχη από το ΑΚΕΛ στα καίρια Υπουργεία των Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Και με άτομα που προέρχονται από δυνάμεις που στήριξαν την υποψηφιότητα Χριστόφια στις προεδρικές εκλογές και είχαν συνεργαστεί με το ΑΚΕΛ κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Η έκπληξη έγινε με την υπουργοποίηση του δικηγόρου Ευθύμιου Φλουρέντζου μιας κίνησης την υστάτη που εκλήφθηκε ως προσπάθεια διεμβόλισης του χώρου της ΕΔΕΚ.
Με μότο την ενότητα και την πολιτική σταθερότητα, ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέδειξε τη σύνθεση του Υπουργικού του ως στοιχείο που υπηρετεί τις δύο αρχές και προανήγγειλε πρωτοβουλίες προς την ίδια κατεύθυνση.
Σαφές ήταν και το μήνυμά του ότι παραμένει στο πηδάλιο του κυπριακού κράτους, παρά τις φωνές για παραίτησή του που ακούγονται από διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις. Φανερή ήταν η προσπάθειά του να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης δίνοντας διαβεβαίωση ότι η νέα κυβέρνηση θα υπεραπιστεί θεσμούς και πολιτική ηθική.
Χωρίς να παραγνωρίζει τις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που διέρχεται ο τόπος υπέδειξε στους υπουργούς του την αναγκαιότητα για υπευθυνότητα, εργατικότητα, ταπεινότητα, γνώση και αποτελεσματικότητα. Ο Δ.Χριστόφιας προδιέγραψε τους κορυφαίους στόχους προς υλοποίηση από τη νέα κυβέρνηση, με κορυφαίο ζήτημα το Εθνικό.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην τιτάνια προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού χωρίς παρεκκλίσεις από αρχές και χωρίς συμβιβασμούς με τη διχοτόμηση. Όσον αφορά την οικονομία δεσμεύθηκε για ανάληψη απαιτούμενων δράσεων προς αντιμετώπιση των σημερινών δυσκολιών και συνέστησε υπομονή για να λάμψει η αλήθεια για το Μαρί.
Προήγγειλαν σκληρή αντιπολίτευση
Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν ικανοποίησε τις δυνάμεις πέραν του ΑΚΕΛ κι αυτό φάνηκε με το καλημέρα. Καταγράφηκαν διαφωνίες για τις επιλογές και αμφιβολίες για τα αποτελέσματα. Είναι σαφές πως οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης (όλων των κομμάτων, εσχάτως και του ΔΗΚΟ) κατέδειξαν δείγματα κόντρας προς την Κυβέρνηση και έχουν προαγγείλει και τη σκληρή κριτική που θα ασκούν. Όπως, δηλαδή, και στο παρελθόν.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι «ο ανασχηματισμός απλώς επιβεβαιώνει την τραγική πολιτική απομόνωση του προέδρου Χριστόφια και την απουσία προοπτικής για έξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία ο ίδιος και το κόμμα του μας έχουν οδηγήσει».
Το ΔΗΚΟ, διά μακροσκελούς παρέμβασης του προέδρου του, που έκανε περισσότερο αποτίμηση της παρουσίας στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε και στους λόγους της αποχώρησης. Για τον ανασχηματισμό, ο Μάριος Καρογιάν είπε πως τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης «απέχουν πολύ από αυτά που πιστεύουμε ότι απαιτούνται από μία κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και ευρείας αντιπροσωπευτικότητας που καλείται να διαχειριστεί ιδιαίτερα κρίσιμα προβλήματα». Ο κ. Καρογιάν, απαντώντας σε ερώτηση για την παρολίγον συμμετοχή του Νίκου Κλεάνθους στην κυβέρνηση, είπε ότι το κόμμα αποχώρησε και οι χειρισμοί έγιναν στη βάση αυτή.
Η ΕΔΕΚ, διά του αντιπροέδρου της Σοφοκλή Σοφοκλέους, δεν αναφέρθηκε στον ανασχηματισμό αλλά πρόταξε ένα άλλο ζήτημα. Δήλωσε ότι η αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση έχει δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα. Είναι προφανές, ανέφερε, «ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει χάσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού όπως αυτή εκφράστηκε στις προεδρικές εκλογές του 2008».
Ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σχολιάζοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα ανέφερε πως «η νέα σύνθεση της κυβέρνησης αποτελεί τον απόλυτο ευτελισμό του ΑΚΕΛ και του κ. Χριστόφια, που διακήρυτταν σαρωτικές αλλαγές στο Υπουργικό και κατέληξαν σε μερικό ανασχηματισμό που δεν θα διαφοροποιήσει την τραγική κατάσταση που βιώνει ο λαός».
Η γ.γ. των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, δήλωσε πως η σύνθεση της νέας κυβέρνησης «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη βαθιά οικονομική, ενεργειακή, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση που έχει δημιουργηθεί». Είπε ότι το κίνημα έχει προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε να δημιουργήσει μια κυβέρνηση με υπερκομματικές προσωπικότητες είτε να προχωρήσει σε προκήρυξη εκλογών. tromaktiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου