Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Πως διαμορφώνονται οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο


Οι αλλαγές, οι οποίες συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππα προβλέπουν τα εξής:

- Παραμένουν ως «βάση εκκίνησης» το υφιστάμενα επίπεδα στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με μελέτη για την εξέλιξη του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών κυμαίνεται στα 2.284 ευρώ


- Εισάγεται το κριτήριο της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, που θα επηρεάζει και το μισθολογικό κλιμάκιο, στο οποίο θα εντάσσονται οι εργαζόμενοι, μέσω του νέου βαθμολογίου. κριτήριο θα αποτελεί η επίτευξη στόχων που θα τίθενται σε των προτέρων για κάθε υπηρεσία ξεχωριστά, ενώ όσοι διεκδικούν θέσεις ευθύνης θα υποβάλλονται κάθε τρία χρόνια σε γραπτό τεστ δεξιοτήτων υπό την ευθύνη του ΑΣΕΠ

- Διατηρούνται τέσσερα από τα υφιστάμενα γενικά επιδόματα. Πρόκειται για το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα σπουδών, το επίδομα θέσης ευθύνης, και το επίδομα ειδικών συνθηκών. Ωστόσο, το ύψος που θα κυμαίνονται θα αναμορφωθεί.

- Καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα, τα οποία θα αντικατασταθούν από ένα ποσό, την «προσωπική διαφορά», που θα κυμαίνεται γύρω στα 500 ευρώ. Θα ενσωματωθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου στον βασικό μισθό . Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο μέσος βασικός μισθός των υπαλλήλων με 33 χρόνια προϋπηρεσίας να διαμορφωθεί γύρω στα 2.700 ευρώ. Αυτή θα είναι η νέα οροφή στις αποδοχές των εργαζομένων

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το νέο καθεστώς πλήττει 75.000 εργαζόμενους, ο μέσος όρος αμοιβής των οποίων κυμαίνεται (για 33 χρόνια υπηρεσίας) σε 3.524 ευρώ.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση προσανατολίζεται μέρος ή ακόμη και το σύνολο της απώλειας να χορηγείται για μία μεταβατική περίοδο, ώσπου να υπάρξει πλήρης ισορροπία του συστήματος, με τη μορφή της προσωπικής διαφοράς.

Παράλληλα, η προσωπική διαφορά θα αντικαταστήσει εν μέρει τα ειδικά επιδόματα που θα καταργηθούν. Μάλιστα, δεν θα χορηγείται στους νεοεισερχόμενους υπάλληλους για τους οποίους θα ισχύσει ειδικό καθεστώς, το οποίο θα εξομοιώνει τις αποδοχές τους με τις αποδοχές που ισχυούν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι ο μισθός του νεοεισερχόμενου υπαλληλου που αγγίζει τα 711 ευρώ θα φτάσει τα 720 ευρώ.



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου