Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Υποβάθμιση της Κύπρου από την Fitch


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της οικονομίας της Κύπρου κατά δύο μονάδες, από την κατηγορία Α- στην κατηγορία ΒΒΒ προχώρησε η Fitch, διατηρώντας τις προοπτικές της χώρας σε αρνητικό.
«Η υποβάθμιση της Κύπρου κατά δύο....
βαθμίδες, αντικατοπτρίζει την προβλεπόμενη δημοσιονομική ολίσθηση καθώς και τις ανησυχίες ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για την αναχρηματοδότηση του χρέους της», αναφέρει η Fitch.
Για το 2011, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το έλλειμμα θα φτάσει στο 7% του ΑΕΠ, κι όχι στο 4%, όπως υπολογιζόταν, ενώ όπως διευκρινίζει αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί ολοκληρωτικά στην έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς και προκάλεσε την απώλεια του 50% της συνολικής παραγωγής ρεύματος.
Οι ανάγκες χρηματοδότησης κατά το τελευταίο πεντάμηνο του έτους θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 650 εκατ. ευρώ αφορούν αναχρηματοδότηση παλαιότερου χρέους. Η κυβέρνηση της χώρας έχει ταμειακά διαθέσιμα 570 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό των συνολικών χρηματοδοτικών απαιτήσεων.
Επίσης η Fitch εκτιμά ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ως προς την εφαρμογή των μέτρων του νέου προγράμματος λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
 

  newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου