Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Χάπι βάζει τέλος... στη μέθη

Οι έρευνες ρίχνουν «φως» και στο γιατί κάποιοι ζαλίζονται από το πρώτο ποτήρι σε αντίθεση με άλλους που μπορούν να απολαύσουν αρκετά ποτά χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες
Οι επιστήμονες δημιούργησαν το χάπι της νηφαλιότητας, το οποίο απενεργοποιεί τα ανοσοποιητικά κύτταρα, επιτρέποντας την ελεύθερη κατανάλωση αλκοόλ χωρίς τις συνέπειες της κατάχρησης
Αποφασισμένοι να δώσουν τέλος στα μεθύσια είναι Αμερικανοί και Αυστραλοί επιστήμονες. Για όσους είναι επιρρεπείς στο ποτό και συνηθίζουν να ξυπνούν με "hangover" ή ντροπιασμένοι για όσα έκαναν και είπαν το προηγούμενο βράδυ υπό την επήρεια του αλκοόλ, οι επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο χάπι? της νηφαλιότητας! Με αυτό το χάπι μπορούμε να πίνουμε όσο αλκοόλ θέλουμε ,χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες της κατάχρησης.

Σε ένα εντυπωσιακό πείραμα, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν χθες στο περιοδικό "British Journal of Pharmacology", τα πειραματόζωα που χρησιμοποιήθηκαν και στα οποία χορηγήθηκε το εν λόγω χάπι δεν εμφάνισαν ούτε την παραμικρή ζαλάδα, όταν οι επιστήμονες τα "πότισαν" αλκοόλ, μάλιστα σε τέτοια ποσότητα που θα ήταν ικανή να τα θέσει "εκτός μάχης". Το χάπι της νηφαλιότητας μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει όσους γίνονται ρεζίλι όταν πιουν μερικά ποτηράκια παραπάνω από όσο αντέχει ο οργανισμός τους, αλλά και τους επιστήμονες να εξηγήσουν γιατί κάποιοι είναι εύκολα "θύματα" του αλκοόλ και ζαλίζονται από το πρώτο ποτήρι, ενώ άλλοι μπορούν να απολαύσουν αρκετά ποτά πριν εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα μέθης.
Παρόλο που όταν ακούμε τη φράση "ανοσοποιητικό σύστημα" σκεφτόμαστε το πώς ο οργανισμός μας μπορεί να καταπολεμήσει ένα κρυολόγημα, η έρευνα του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας δείχνει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στην κατανάλωση αλκοόλ.
Το πείραμα
Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν το πείραμα εστίασαν την προσοχή τους στα νευρογλοιακά κύτταρα, τα οποία αποτελούν το 90% του εγκεφάλου, και συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο τα επηρεάζει το αλκοόλ. Τα εν λόγω κύτταρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας στην αντιμετώπιση μολύνσεων, όπως είναι η μηνιγγίτιδα. Κατά τη διάρκεια του πειράματος οι επιστήμονες "απενεργοποίησαν" αυτήν την ανοσολογική αντίδραση στα ποντίκια, με αποτέλεσμα αυτά να μείνουν νηφάλια. "Η μέθη ενός ποντικιού μοιάζει πολύ με αυτήν των ανθρώπων.
Δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ο συντονισμός των μηχανισμών του. Σταματώντας τη λειτουργία των ανοσοποιητικών κυττάρων, τα ζώα έμειναν νηφάλια", δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μαρκ Χάτσινσον από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι όχι μόνο τα αντανακλαστικά των ποντικιών ήταν πολύ καλύτερα, αλλά η ικανότητά τους να ισορροπούν και να περπατούν ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των πειραματόζωων στα οποία η ανοσοποιητική αντίδραση έμεινε ενεργοποιημένη.
"Είναι εκπληκτικό το να σκέφτεσαι ότι παρόλο που καταναλώνουμε αλκοόλ εδώ και 10.000 χρόνια και ερευνούμε εδώ και μερικές δεκαετίες τον τρόπο που το αλκοόλ επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου μας, ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς ακριβώς λειτουργεί", δήλωσε ο Χάτσινσον.
Μέχρι στιγμής στο εμπόριο κυκλοφορούν χάπια για την αντιμετώπιση του "hangover," δηλαδή των πρωινών συμπτωμάτων μετά ένα μεθύσι, τα οποία χορηγούνται πριν από τον ύπνο.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου