Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Φόβος για τη διαφοροποίηση Κατσέλη και για το ποιοι θα ακολουθήσουν


Σε θρυαλλίδα εξελίξεων αναμένεται να αναδειχθεί η άρνηση -αν πραγματοποιηθεί και στην πράξη- της κυρίας Λούκας Κατσέλη να ψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποιεί ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι συμφωνημένο με τους δανειστές και δεν αλλάζει. «Δεν μπορώ να ψηφίσω το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τις συμβάσεις εργασίας με τη σημερινή του μορφή» τονίζει χαρακτηριστικά η κυρία Κατσέλη, υπενθυμίζοντας ότι η ίδια ως υπουργός Εργασίας είχε βρει συμβιβαστική λύση για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων με την τρόικα, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη λύση δεν πρέπει να ανατραπεί.

Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών, τόσο στη συνεδρίαση του ΚΤΕ και της Επιτροπήςοικονομικών όσο και στο Υπουργικό Συμβούλιο, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο άρθρο «εξόχως σημαντικό», υπογραμμίζοντας ότι έχει συμφωνηθεί απολύτως με την τρόικα και δεν μπορεί ούτε να τροποποιηθεί, ούτε πολύ περισσότερο να αποσυρθεί.

Το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται ότι αν η κυρία Κατσέλη καταψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο, θα ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές. Ήδη στην κατεύθυνση αυτή δήλωσε ότι κινείται η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σοφία Γιαννακά.

«Όχι» σε κομματική πειθαρχία

Πρωτίστως, πάντως, η ηγεσία της κυβέρνησης φοβάται ότι την κυρία Κατσέλη θα ακολουθήσουν μέλη της λεγόμενης «βενιζελικής ομάδας», που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε «ταραγμένες σχέσεις» με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος εξακολουθεί να προειδοποιεί προς πάσα κατεύθυνση ότι αν το άρθρο 37 καταψηφιστεί, θα πέσει η κυβέρνηση, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πορεία της χώρας.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, επισημαίνει πως δεν πρόκειται να θέσει κομματική πειθαρχία, επισημαίνοντας ωστόσο ταυτόχρονα πως κάθε βουλευτής θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ορίστηκε για τις 20 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα αποφασίσει (και) για την εκταμίευση της έκτης δόσης και τρεις ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, που θα επιδιώξει λύση στο ελληνικό χρέος, με μεγαλύτερο "κούρεμα".

Υπουργοί κατά Βάσως και Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι υπουργοί επιτέθηκαν κατά της κυρίας Βάσως Παπανδρέου, αλλά και της ΚΟ, βαθαίνοντας την εσωστρέφεια και το διχασμό στην κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα σκληρός υπήρξε ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, που χαρακτήρισε τα όσα είπε η κυρία Παπανδρέου στο ΚΤΕ (σ.σ. ότι επί ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε ο δημόσιος τομέας, με ίδρυση 77 οργανισμών, όπως επισημαίνει και η ΝΔ δια του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη) «βαρύτατη μομφή κατά της κυβέρνησης». «Αν δεν αντεπιτεθούμε η μομφή αυτή θα στιγματίσει τη θητεία μας» τόνισε ο υπουργός Υποδομών, ενώ η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου αναρωτήθηκε τι γίνεται με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κυρία Βάσω Παπανδρέου.

Παράλληλα, ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος επιτέθηκε στον κ. Χρήστο Πρωτόπαπα και τον κ. Ν. Σαλαγιάννη -κατ’ ορισμένους, χωρίς να τους κατονομάσει- με αφορμή τις «καταγγελίες εναντίον του» για καθυστερήσεις στις συγχωνεύσεις οργανισμών, αλλά και τη διαρροή διαλόγων του. Τον κ. Πάγκαλο υπερασπίστηκε ο κ. Γιάννης Ραγκούσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου δεν παρενέβη στη σχετική συζήτηση που εκτιμάται ότι εντείνει τις αποσταθεροποιητικές τάσεις στην κυβέρνηση.



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου