Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΟΛΑΝΤ-ΟΜΠΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΧΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι και οι φίλοι των Σοσιαλιστών στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψηφίου που θα διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας τον ερχόμενο Απρίλιο. Αντιμέτωποι είναι οι δύο επικρατέστεροι του...
πρώτου γύρου, ο Φρανσουά Ολάντ (εξασφάλισε το 39%) και η Μαρτίν Ομπρί (είχε 30%), οι οποίοι πλειοψήφησαν έναντι άλλων τεσσάρων συνυποψηφίων.

Τον Ολάντ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποψήφια για την προεδρία το 2007 και πρώην σύντροφος του Ολάντ, όπως και ο Αρνό Μοντεμπούρ που συγκέντρωσε το ποσοστό-έκπληξη του 17%. Υπέρ του Ολάντ είναι και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι.

Ο Μοντεμπούρ δήλωσε στο Monde ότι δεν βλέπει διαφορές ανάμεσα στους υποψήφιους αλλά «θέλω η Αριστερά να κερδίσει τη μάχη κατά του Σαρκοζί».

Από την πλευρά του, ο Ολάντ τις τελευταίες ήμερες έκανε δηλώσεις που τον έφεραν κοντά στις θέσεις των άλλων υποψήφιων όπως για την μεγαλύτερη συμμετοχή στα χρέη της ευρωζώνης. Επιπλέον τάχτηκε κατά της υπουργοποίησης του Ντομινίκ Στρος-Καν για λόγους αρχής, παρά το ότι απαλλάχτηκε από όλες τις κατηγορίες εναντίον του.

Αντίθετα, η Ομπρί, που θεωρείται ότι είναι ποιο κοντά στην παραδοσιακή γραμμή του κόμματος, πρόβαλλε την κυβερνητική της εμπειρία (ο Ολάντ δεν έχει αναλάβει ποτέ κυβερνητικό αξίωμα, ο Ομπρί ήταν υπουργός Εργασίας).

Στον πρώτο γύρο ψήφισαν 2,6 εκατομμύρια άτομα που δήλωσαν γραπτά ότι ενστερνίζονται τις σοσιαλιστικές ιδέες και συνέδραμαν στην εκστρατεία με ένα ευρώ έκαστος.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των σοσιαλιστών υποψήφιων κατά την αναμέτρηση του Απριλίου (και τον δεύτερο γύρο στις αρχές του Μαΐου), τόσο ο Ολάντ όσο και η Ομπρί προηγούνται του Σαρκοζί τουλάχιστον στον πρώτο γύρο. Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις ο νικητής των εκλογών θα είναι ο πρώτος Σοσιαλιστής πρόεδρος από το 1995 όταν ο Ζακ Σιράκ επικράτησε το Λιονέλ Ζοσπέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου