Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

«Crash test» οι επόμενες ημέρες για την κυβέρνηση


  
«Crash test» οι επόμενες ημέρες για την κυβέρνηση
Κρίσιμες αναμένονται οι επόμενες ημέρες για την ελληνική κυβέρνηση μετά το «κούρεμα» 50% στο ελληνικό χρέος αλλά και τα παραλειπόμενα των παρελάσεων σε ολόκληρη τη χώρα με αποκορύφωμα την ακύρωση της στρατιωτικής παρέλασης στην Θεσσαλονίκη που προκάλεσε διχασμό τόσο ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα όσο και στην κοινωνία.


Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου έχει στείλει σαφές μήνυμα πως δεν προτίθεται να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες παρά τις φωνές που ακούγονται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είτε για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είτε για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Xαρακρητιστική είναι η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος κάλεσε σήμερα τον πρωθυπουργό να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας «προκειμένου να μην βρεθεί η χώρα στο χάος».

Στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, ο πρωθυπουργός αφενός θα ενημερώσει τους βουλευτές για τις τελευταίες αποφάσεις των Βρυξελλών, αφετέρου αναμένεται να αναφερθεί και στο πλήθος των αποδοκιμασιών που δέχονται από απλούς πολίτες.

Άλλωστε, οι βουλευτές του κόμματος μεταφέρουν με ιδιαίτερη ανησυχία στο Μαξίμου τις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στις εκλογικές τους Περιφέρειες.


Την ίδια ώρα, τέσσερις κρίσιμες ψηφοφορίες που έρχονται, είναι πιθανό να επιφέρουν νέες πολιτικές εξελίξεις, δεδομένο ότι αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσουν νέα επώδυνα μέτρα.

Προϋπολογισμός, νέο φορολογικό νομοσχέδιο, δανειακή σύμβαση αλλά και το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση ταξί και φορτηγών αναμένεται να καταθετούν το επόμενο χρονικό διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην ελληνική κυβέρνηση.

 «Στρατός» Επιτρόπων στην Αθήνα

Εν τω μεταξύ, ένας ολόκληρος «στρατός», που θα έχει δύναμη απο 80 έως 100 άτομα φτάνει στην Αθήνα. Πρόκειται για τη λεγόμενη Επιτροπεία για την οποία η κυβέρνηση έχει δεχθεί επικρίσεις οτι της εκχωρεί την εθνική μας κυριαρχία. Οπως μάλιστα μας προετοιμάζει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ πολλές απο τις απαιτούμενες αλλαγές δεν θα είναι αρεστές την κοινωνία.

Οι επίτροποι θα είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα είναι αρμόδια για την τεχνική βοήθεια και θα εγκατασταθεί στα υπουργεία. Η δεύτερη θα περιλαμβάνει την «δημοσιονομική» εποπτεία και θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα.

Αρχίζει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων

Την Δευτέρα αρχίζουν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη οι συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ενώ πολλές λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων θα περιλαμβάνει ένα μείγμα μετρητών και νέων ομολόγων.
«Δεν έχουμε διαμορφώσει τις τελικές προϋποθέσεις της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Από Δευτέρα ξεκινάμε. Θα καλέσουμε όλους τους κατόχους των ομολόγων να συμμετάσχουν" είπε ο κ. Σαχινίδης και πρόσθεσε οτι η συμφωνία προβλέπει ότι ένα μέρος των ομολόγων θα αποπληρωθεί σε μετρητά και το υπόλοιπο με την έκδοση νέων ομολόγων.


Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε μορφή συναίνεσης στις κυβερνητικές αποφάσεις και ζητάει εδώ και τώρα εκλογές. Για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας
της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου