Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ιfo: Προς το συμφέρον της Ελλάδας να επιστρέψει στη δραχμή




Τη θέση του για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή επανέλαβε ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) Χανς Βέρνερ Ζιν, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να αποκαταστήσει την οικονομική της υγεία όσο βρίσκεται στο ευρώ.
Σε συνέντευξή του στο Spiegel, ο Ζιν υποστήριξε ότι αυτό που οι πολιτικοί αποκαλούν «διάσωση» δεν πρόκειται να σώσει την
Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «ματαιότητα» του εγχειρήματος, ενώ ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να επιστρέψει στη δραχμή.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να ορθοποδήσει εντός του ευρώ, γιατί πολύ απλά δεν είναι ανταγωνιστική. Οι μισθοί και οι τιμές είναι πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ το σχέδιο διάσωσης το μόνο που θα καταφέρει είναι να παγώσει την υφιστάμενη κατάσταση» επεσήμανε ο Ζιν.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν άμεσα. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν για μία εβδομάδα, ώστε οι λογαριασμοί και το δημόσιο χρέος να μετατραπούν σε δραχμές, ενώ στη συνέχεια, η δραχμή θα υποτιμηθεί.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προκληθεί χάος με μαζικές αναλήψεις, ο Ζιν υποστήριξε ότι είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, σημειώνοντας ότι μετά την οικονομική θύελλα «θα βγει ο ήλιος».
«Οι πλούσιοι Έλληνες εδώ και πολύ καιρό έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στη χώρα μόνο όταν ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της», εκτίμησε.
Όσον αφορά την υποτίμηση της νέας δραχμής, ο πρόεδρος του Ifo εκτιμά ότι αν η Ελλάδα υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 44%, τότε η χώρα θα είναι το ίδιο ακριβή με την Τουρκία, ενώ τα ελληνικά προϊόντα θα αρχίσουν εκ νέου να πωλούνται και ο τουρισμός θα αυξηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου