Με διαφορετικές προσεγγίσεις και προτάσεις για την επόμενη μέρα υποδέχθηκαν τα κόμματα τη σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής που κατέθεσε η ΠΓΔΜ εναντίον της χώρας μας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.
Ο ΛΑΟΣ
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν, όπως είπε, οι πολίτες για το όνομα της γειτονικής χώρας και υπογράμμισε ότι "Δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση, γιατί μας βρίσκει σε μια οδυνηρή θέση".
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real Fm, επέρριψε ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα, λέγοντας: "Είμαστε σε μια ήττα που οφείλεται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ", ενώ πρόσθεσε ότι για το θέμα της ονομασίας θα πρέπει "να βρούμε μια λύση που δεν θα προσβάλλει την ιστορία μας".
Παράλληλα, τάχθηκε εναντίον μιας σύνθετης ονομασίας και επανέλαβε ότι αν υπάρχει όνομα "Μακεδονία" για τα Σκόπια, το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Η ΔΗ.ΣΥΜ.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, με δήλωσή της επισήμανε ότι το δικαστήριο αρνήθηκε να ασχοληθεί με την ουσία της διαφοράς, υποστηρίζοντας ότι «η εξέλιξη αυτή δεν είναι θετική, αλλά ούτε και ιδιαιτέρως ανησυχητική».
Όπως σημείωσε «στη σημερινή κατάσταση, άλλωστε, συνετέλεσαν οι φανατισμοί και οι πατριδοκαπηλίες του 1990-1991 και η πλήρης εγκατάλειψη του ζητήματος -με τις εκατό και πλέον αναγνωρίσεις που ακολούθησαν- από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μεταξύ 1995 και 2004».
Συνεχίζοντας, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «η εθνική θέση που εκφράστηκε από την ελληνική κυβέρνηση μετά το 2007 για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων, είναι μία καθαρή θέση στην οποία η χώρα μας πρέπει να επιμείνει και το μήνυμα αυτό να δοθεί άμεσα προς κάθε κατεύθυνση, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Η ΔΗΜ.ΑΡ.
Για απόφαση που θέτει τις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μπροστά στις ευθύνες τους έκανε λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Μάλιστα, κάλεσε τις κυβερνήσεις των δυο χωρών «να παραμερίσουν και να καταδικάσουν τις επικίνδυνες εθνικιστικές και αλυτρωτικές εξάρσεις από όπου κι αν προέρχονται, να προχωρήσουν το ταχύτερο στην υιοθέτηση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά στους διεθνείς οργανισμούς, να αναπτύξουν επωφελή πολυδιάστατη και για τις δύο χώρες συνεργασία».
Οι Οικολόγοι - Πράσινοι
Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοίνωσή τους επισήμαναν ότι «δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι εθνικές πλειοδοσίες οδηγούν τη χώρα σε ταπεινωτικά αδιέξοδα» και συνεχίζουν λέγοντας πως «η προσήλωση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ στο εμπόριο εθνικής υπερηφάνειας για εσωτερική κατανάλωση και ψήφους, ενίσχυσε τον εθνικισμό στη γειτονική χώρα και οδήγησε την ελληνική εξωτερική πολιτική στα ίδια χάλια με την ελληνική οικονομία».
Όσον αφορά στα δεδομένα της απόφασης του Δικαστηρίου, τόνισαν ότι «θα πρέπει να σταθμιστούν με νηφαλιότητα και να ληφθούν υπόψη για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής για τις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ. Είναι όμως αμφίβολο αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει από μια κυβέρνηση που στηρίζεται ακριβώς από τα κόμματα που ευθύνονται για τη σημερινή ταπείνωση».
Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι εξακολουθούν να θεωρούν «δίκαιη μια λύση κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας στο πλαίσιο συνολικότερων μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης», τονίζοντας, όμως, ότι «κάθε εθνικισμός κάνει ζημιά πρώτα στη δική του χώρα».
express.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου