Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Σε μία… «επικουρική» κλωστή η κυβέρνηση



Τον πρώτο σοβαρό και επικίνδυνο κάβο καλείται να περάσει  σήμερα το κυβερνητικό σκάφος του  κ. Λουκά Παπαδήμου, καθώς η πρόθεση της ΝΔ να μην ψηφίσει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, που συζητά το υπουργικό συμβούλιο, μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο αντιπολιτευτικός οίστρος της ΝΔ, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στις τάξεις των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, που ήλπιζαν ότι τέτοιου είδους θέματα, τα οποία σχετίζονται με την πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων προς την τρόικα για την ομαλή δανειοδότηση της χώρας είχαν λυθεί με την επίτευξη της κυβερνητικής συνεργασίας.

Υπό την έννοια αυτή αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα κληθούν να τοποθετηθούν επί  των συγκεκριμένων θεμάτων οι υπουργοί, που ανήκουν στη ΝΔ και  οι οποίοι, λέγεται ότι έχουν λάβει σχετικές οδηγίες από την ηγεσία του κόμματος, χωρίς πάντως να είναι βέβαιο ότι όλοι συμμερίζονται τις απόψεις του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Κυβερνητικά στελέχη  προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ παραδέχονται ότι η θέση του κ. Σαμαρά είναι δύσκολη, καθώς τυχόν συναίνεσή του στη μείωση των επικουρικών συντάξεων τον οδηγεί στην πλήρη ταύτιση με την πολιτική του μνημονίου, του επιμερίζει μεγάλο μέρος της κοινωνίας δυσφορίας και διογκώνει την αμφισβήτηση για τα πραγματικά περιθώρια που διαθέτει για την εφαρμογή μίας διαφορετικής πολιτικής, την οποία επαγγέλλεται, μέχρι τώρα εκ του ασφαλούς.

Από την άλλη διατυπώνεται φυσικά η απορία πώς είναι δυνατόν  να μην έχει αντιληφθεί η ηγεσία της ΝΔ ότι κυβερνητική συνεργασία για την αποφυγή της πτώχευσης σημαίνει και τέτοιου είδους επώδυνες αποφάσεις, ιδίως όταν ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι το πακέτο της συμφωνίας δεν αφορά μόνο στη διασφάλιση της έκτης δόσης, αλλά και στην υλοποίηση όλων εκείνων των πολιτικών, που απαιτούνται για να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί ότι  ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ισχυρίστηκε η ΝΔ διαφωνεί με τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και δεν πρόκειται να ψηφίσει τέτοια ρύθμιση στη Βουλή, επειδή αυτό το μέτρο δεν αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και πως τέτοιου είδους αποφάσεις είναι έργο της επόμενης κυβέρνησης.

Ο κ. Μιχελάκης μάλιστα  προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αφήνοντας  να εννοηθεί ότι εφόσον έρθει στη Βουλή ρύθμιση για μονιμοποίηση του χαρατσιού για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η ΝΔ δεν θα την ψηφίσει. 



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου