Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Πρόταση Παπανδρέου στον Σαμαρά για εξάντληση της τετραετίας από Παπαδήμο



ΤO «κλειδί» των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ κρατά ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν βιάζεται να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής καθώς βρίσκεται ήδη στη Νότια Αφρική προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «ήμουν και είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι χρειαστεί για να βοηθήσω χωρίς να υπολογίζω τις καρέκλες». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ακόμη ότι «εάν η δική μου θυσία ήταν η λύση, θα την έκανα» και χρησιμοποιώντας έναν στίχο του Καβάφη είπε: «Mην ψάχνουμε για σωτήρες, ούτε για κακούς».
Η ομιλία του ερμηνεύτηκε ως μήνυμα ότι δεν φεύγει, ενώ κατά την ομιλία του παρουσίασε με έμμεσο τρόπο και μια πλατφόρμα, ότι δηλαδή θα ασχοληθεί με την προοδευτική Αριστερά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μετά την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε σε «πηγαδάκι» με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπου εξέφρασε την άποψη ότι οι εκλογές θα πρέπει να πάνε πίσω για το καλό της χώρας και ο ίδιος πρότεινε στον κ. Σαμαρά να τελειώσει η τετραετία.
Σε ερώτηση βουλευτή απάντησε ότι θα εγγυηθεί την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες συνεργατών του κ. Παπανδρέου, ο ίδιος προωθεί τη μεταβατική ηγεσία μέχρι τις εκλογές, δηλαδή άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός και ο ίδιος να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, προκειμένου να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Επί της ουσίας, η ανανέωση και διαδοχή του ΠΑΣΟΚ θέλει να πάει μετά τις εκλογές, με συνέδριο τον Σεπτέμβριο.

Πλατφόρμα από 3 βουλευτές

Παράλληλα, τρεις νεοεκλεγέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Παρασύρης, Οικονόμου και Βουδούρης, σε χθεσινή συνέντευξη Tύπου παρουσίασαν τη δική τους πλατφόρμα για τη νέα πορεία του κόμματος. Προτείνουν θεσμικές αλλαγές, όπως εκλογικό σύστημα με κατάργηση του σταυρού προτίμησης, ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού, όριο στη θητεία των βουλευτών, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του προνομιακού συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες.
Σε κοινωνικό επίπεδο προτείνουν ελάχιστο εισόδημα για πολίτες με ανέχεια, αλλά και μέγιστο εισόδημα για ανώτατους δημοσίους υπαλλήλους, πολιτικούς, προέδρους δημοσίων επιχειρήσεων. Επίσης διορισμό γενικών γραμματέων.
Σχετικά με τη διαδοχή του ΠΑΣΟΚ οι τρεις βουλευτές υποστήριξαν ότι «δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής χωρίς αλλαγή προσώπων». Το πρόβλημα είναι το μοντέλο διακυβέρνησης που δεν πρέπει να είναι αυτοκρατορικό και πάντως οι διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας θα πρέπει να γίνουν πριν από τις εκλογές.
Στην ερώτηση εάν ο κ. Παπανδρέου μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος ανέφεραν ότι «βεβαίως μπορεί καθώς ζούμε σε δημοκρατία και όχι σε μπανανία».
Τέλος, ανέφεραν ότι η επιλογή αρχηγού θα πρέπει να γίνει με όρους πολιτικής και όχι με όρους καλλιστείων.
Κική Παππά 

express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου