Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Γ. Μαγκριώτης: "Σε λειτουργία το 2015 το Μετρό Θεσσαλονίκης"

Το 2015 βλέπει την λειτουργία της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης  ο υφυπουργός ΥΠΥΜΕΔΙ Γιάννης Μαγκριώτης. Αυτό δήλωσε κατά τη σημερινή του επίσκεψη στον υπό κατασκευή σταθμό "Αγία Σοφία" , όπου
εκτελείται αρχαιολογική ανασκαφή, επισημαίνοντας πως το συνολικό κόστος κατασκευής του δικτύου των 33χλμ υπολογίζεται στα 3,5 δις, ευρώ. Ο κ. Μαγκριώτης εμφανίστηκε
αισιόδοξος για την πορεία των εργασιών του μετρό, τονίζοντας πως το 2012 θα επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση στους ρυθμούς κατασκευής του βασικού άξονα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στη χρονιά θα ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης της επέκτασης προς Καλαμαριά και θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής της, ενώ θα προκηρυχθούν οι οριστικές μελέτες για την πρώτη επέκταση προς τα δυτικά, με κατεύθυνση την Ευκαρπία και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
"Είμαι αισιόδοξος.Το 2015 θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία η βασική γραμμή του Μετρό και τον επόμενο χρόνο, θα τεθεί σε λειτουργία και η γραμμή της Καλαμαριάς. Εκτιμώ, ότι επειδή δεν θα υπάρξουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα στη δυτική επέκταση, περί το 2016-2017, θα μπορεί να λειτουργήσει και η πρώτη γραμμή στα δυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται και ο σχεδιασμός του δικτύου του Μετρό , των 33 χλμ., που περιλαμβάνει τη δεύτερη γραμμή δυτικά προς Αμπελόκηπους, Μενεμένη, Κορδελιό και Εύοσμο, όπως επίσης τη γραμμή που θα συνδέει το Πανεπιστήμιο με τη Τούμπα , τη Χαριλάου και τη Νέα Ελβετία, καθώς και την επέκταση προς τη Μίκρα και το Αεροδρόμιο. Αυτός είναι ο στόχος της δεκαετίας, με χρονιά εκκίνησης το 2012 που είναι και έτος πανηγυρισμού των 100 χρόνων της ελεύθερης Θεσσαλονίκης".
Ο υφυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε ότι το συνολικό κόστος για την κατασκευή του δικτύου μετρό των 33 χλμ. , με σημερινές τιμές, υπολογίζεται στα 3,5 δις. ευρώ. Από το ποσό αυτό, έχουν εξασφαλισθεί περίπου τα 1,7 δις. ευρώ, που καλύπτουν την κατασκευή του βασικού άξονα και τη επέκταση προς Καλαμαριά, η οποία με το ποσό των 518 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ο υφυπουργός ΥΠΥΜΕΔΙ επισκέφθηκε το σταθμό του μετρό συνοδευόμενος από το διευθυντής Μετρό Θεσσαλονίκης Γιώργο Κωνσταντινίδη και στελέχη της Αττικό Μετρό Α.Ε. και αντάλλαξε ευχές με τους εργαζομένους για τη νέα χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου