Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

"Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε μια ντε φάκτο διαίρεση τα Ευρώπης"


Έντονες επικρίσεις στο σχέδιο του δημοσιονομικού συμφώνου που επεξεργάζονται οι χώρες της ευρωζώνης διατυπώνουν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι διαπιστώνουν περιορισμό της συμμετοχής του Ευρωκοινοβουλίου.


Σε εξέλιξη είναι η κούρσα της ευρωζώνης προς την δημοσιονομική ένωση, ωστόσο τα εμπόδια δεν είναι λίγα. Και δεν είναι μόνο η Βρετανία με το βέτο της που αναγκάζει τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να επιδοθούν σε διακρατικές συμφωνίες για να φτάσουν σε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο.
Ούτε η Ελλάδα με την αδυναμία της να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους ώστε να διευθετηθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης και να ανοίξει ο δρόμος. Είναι το ίδιο το σχέδιο του δημοσιονομικού συμφώνου που στην πιο πρόσφατη εκδοχή του συναντά της αντιρρήσεις των ευρωβουλευτών. Ο Έλμαρ Μπροκ, χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής και πρώην επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος λέει σχετικά: «Το βράδυ της περασμένης Τρίτης λάβαμε ένα σχέδιο του συμφώνου το οποίο δεν ανταποκρινόταν στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της περασμένης Παρασκευής. Και αυτό δεν το λέμε μόνο μείς αλλά και πολλές κυβερνήσεις. Το κείμενο που γράφτηκε στη γραμματεία του Συμβουλίου είναι απαράδεκτο σε αυτή τη μορφή».
«Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται»
Σε εξέλιξη μια αντιπαράθεση για θεμελιώδη ζητήματα στις ΒρυξέλλεςΣε εξέλιξη μια αντιπαράθεση για θεμελιώδη ζητήματα στις ΒρυξέλλεςΣύμφωνα με το γερμανό ευρωβουλευτή, το νέο κείμενο δεν αντανακλά τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού. Σε σχέση με τα προηγούμενα προσχέδια, περιορίζεται η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για πισωγύρισμα εκτιμά ο κ. Μπροκ και διευκρινίζει: «Δεν έχω την εντύπωση ότι οι χώρες μέλη ή πλειοψηφία των χωρών μελών αγνοούν το κοινοβούλιο και την Κομισιόν. Νομίζω ότι η γραμματεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντεπιτίθεται στα πρότυπα της παλιάς ταινίας «Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται». Βλέπω ότι για αυτό το λόγο είναι σε εξέλιξη μια αντιπαράθεση για θεμελιώδη ζητήματα στις Βρυξέλλες. Και ελπίζω να βρούμε συμμάχους προκειμένου στις διαπραγματεύσεις να αλλάξουν αυτά. Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην προκύψει κάποιο παράλληλο σύμφωνο. Αυτό θα πρέπει να είναι μια προσωρινή υπόθεση. Δεν είναι δυνατό να δημιουργηθούν νέοι θεσμοί δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε μια ντε φάκτο διαίρεση τα Ευρώπης».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του συμφώνου. Έχει ρόλο παρατηρητή. Στο σύμφωνο συμμετέχουν μόνο οι χώρες μέλη. Υπό την έννοια αυτή η επιρροή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι περιορισμένη. Στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, οι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν προτάσεις, να τοποθετηθούν και να προτείνουν τροπολογίες. Και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν μέχρι να προκύψει ένα κείμενο που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Jasper Barenberg/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου